Лептинът е хормонът, който играе важна роля в регулацията на

...
Лептинът е хормонът, който играе важна роля в регулацията на
Коментари Харесай

Свалете излишните килограми с лептин - хормонът на отслабването: Тези храни буквално ще ви стопят

Лептинът е хормонът, който играе значима роля в регулацията на тежестта и апетита. Той е прочут като " хормона на ситостта " или " хормона на отслабването ". Произвежда се от мастните кафези в тялото и изпраща сигнали до мозъка, указвайки какъв брой утолен е организмът и какъв брой сила е налична.

Високи равнища на лептин = добър метаболизъм 

Една от главните функционалности на лептина е да понижи апетита и да усили метаболизма. Когато равнищата на лептин са високи, мозъкът получава сигнал, че организмът е кондензиран и че е употребявана задоволително храна. От своя страна мозъкът алармира на организма, че към този момент е утолен и няма потребност от повече храна. Това онезабавно задейства процесите на метаболизма, което оказва помощ за отслабването и поддържането на обикновено тегло.



Защо обаче доста хора имат проблеми с регулацията на лептина в организма? Например, при приема на избрани храни равнищата на лептин се покачват, само че мозъкът става по-малко сензитивен към неговите сигнали. Това положение се назовава лептинова устойчивост и води до продължение на възприятието за апетита и оттова - до натрупването на мазнини в организма.

Тази безмилостност се развива по същия метод, по който и устойчивостта на инсулин - посредством систематична консумация на висококалорични храни, съдържащи огромни количества захар, само че небогати на протеини и фибри.

За благополучие, има някои храни, които могат да оказват помощ за възстановяване и изостряне на чувствителността на мозъка към лептин и надлежно контролиране на апетита. Ето някои от тях:

Риба



Богата на омега-3 мастни киселини, рибата (като пъстърва, шаран, сом, риба звук, костур, скумрия, сардини, сьомга например), оказва помощ за увеличение чувствителността на мозъка към задоволеност и възстановяване на рецепторите към лептина.

Зеленчуци с високо наличие на фибри



Зеленчуци като спанак, броколи и брюкселско зеле са богати на фибри, които удовлетворяват възприятието за апети и оказват помощ за по-добрато асимилиране на лептин.

Яйца



Яйцата са отличен източник на протеини, които са значими за чувството за ситеност и регулацията на апетита. Те също по този начин съдържат витамин D, който може да усъвършенства чувствителността към лептина.

Орехи и семена



Суровите ядки като орехи, лешниците, бадеми, кашу, както и семена като чията и ленено семе да вземем за пример са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, които могат да оказват помощ за възстановяване на чувствителността към лептина.

Цитрусови плодове



Грейпфрутът и портокалите са източник на витамин C и фибри, които благоприятстват чувството за задоволеност и вземат участие интензивно в регулирането на равнищата на лептин в организма.

Варени картофи



Напоследък картофите се снабдиха с неприятна известност измежду хората, стараещи се да управляват приема си на въглехидрати. Това обаче е оляма неточност - сварените картофи са измежду най-засищащите храни, а студената картофена салата въздейства на химическия им състав и ги прави по-трудно разградими, което пък от своя страна въздейства още повече на възприятието ви за задоволеност.

Ябълките



Ябълките са превъзходен източник на фибри, които оказват помощ да се усещаме сити. Те са богати на антиоксиданти, което ги прави потребни за сърцето и организма като цяло.

Гореизброените храни освен оказват помощ за възстановяване на чувствителността на мозъка към лептин, само че оферират и други изгоди за здравето, като понижаване на възпалителните процеси в организма, възстановяване на сърдечно-съдовата функционалност и поддържане на здравословното тегло.

На край не забравяйте! За да подобрите чувствителността на организма към лептин и да помогнете на процеса на намаляване, включете в своята диета храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба с по-високо наличие на мазнини), фибри (ябълки, банани, бобови култури, овес, круши, сини сливи авокадо, броколи, артишок, спанак, грах, семена, сурови ядки), протеини (месо, белтъци, риба, бобови култури) и витамини. Придържайте се към здравословен метод на хранене и живот, с цел да подкрепите регулацията на лептин в организма си.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР