Лепеното на нови екостикери с чип на предното стъкло на

...
Лепеното на нови екостикери с чип на предното стъкло на
Коментари Харесай

Нов налог: С колко поскъпва техническият преглед от 12 юли

Лепеното на нови екостикери с чип на предното стъкло на колите стартира на 12 юли - ден след изключителните парламентарни избори. Оттогава нарастнат и Годишните механически прегледи (ГТП), написа " Труд ".

Прогнозите на служителите са за нарастване от 6 лева, а на притежателите на пунктове и на водачите - от 10 до 20 лв.. В момента се минава на ГТП на цени от 35 до 45 лв., а упованията да стигната 50-60 лева

“Тази екологична мярка е доста значима. Съгласен съм, че ще оскъпи годишните прегледи, само че единствено с едно кафе в допълнение на месец. Тоест - с 50 стотинки на месец ”, сподели служебният транспортен министър Георги Тодоров пред “Нова телевизия ”. От думите му стана ясно, че той няма желание да спре или отсрочи въвеждането на безсмисления екостикер.

Както неведнъж писа “Труд ”, в чипа има антена, излъчваща информация, която може всеки катаджия да ревизира на своя таблет единствено по регистрационния номер на автомобила. Нещо повече - същото може да направи и всяка камера, без значение дали е за засичане на скорост, от улично видеонаблюдение или на рамките на АПИ на изходите на огромните градове.

Лепенките с чип ще се поставят горе в средата на панорамното стъкло на автомобила и антенка ще излъчва информация.

Новият “налог ” ще заплащат притежателите на коли с тегло до 3,5 тона. Още от 12 ноември м. година влязоха в действие промени в Наредба Н-32 за ГТП, съгласно които 10 месеца по-късно (на 12 юли 2021 г.) колите се разделят на 5 екокатегории.

Тази подредба е напълно българско откритие и не съответствува със стандартите ЕВРО от 1 до 6, въведени от производителите на коли. Те се вземат под внимание за установяване на категорията, само че дружно и с измерванията на изгорелите газове, които се вършат в пункта за ГТП. В случай, че има отклоняване от нормите, може да вземем за пример автомобил с бензинов мотор ЕВРО 4 да получи стикер с 2-ра вместо 3-та категория. Но в случай че има газова или метанова уредба, същият автомобил може да получи по-високата 4-та категория, където са колите с Евро 5 и ЕВРО 6 и хибридните мотори. А другояче най-високата - 5-а екогрупа, е единствено за електрическите коли.

Идеята на това делене е обвързвана с придвижването в огромните градове в дни с наднормено замърсяване на въздуха. В последните дни на 44-ото Народно заседание през февруари депутатите одобриха промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които дават право на общинските препоръки със свои заповеди да вкарват ограничавания за придвижване на колите с ниска екокатегория. Например - не разрешава се в избран ден на леките коли с лепенка от 1 до 3 да се движат през центъра на София и те няма да имат право да продължат от Орлов мост напряко по бул. “Цар Освободител ” и ще би трябвало да минат по заобиколни направления. Ако не го създадат, водачът може да спрян или сниман и санкциониран от 50 до 500 лева, или от 200 до 1000 лева, в случай че колата се води на юридическо лице. Забраните не се отнасят единствено до колите на специфичен режим и за публични транспорт на пасажери и по принцип влизат в действие от 1 януари 2022 година, когато се счита, че от 12 юли до 31 декември т. година най-малко половината от леките коли у нас ще са минали на ГТП.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР