Леонид Кравчук, който доведе Украйна до независимост на фона на

...
Леонид Кравчук, който доведе Украйна до независимост на фона на
Коментари Харесай

Почина президентът на Украйна, подписал независимостта ѝ през 1991 година

Леонид Кравчук, който докара Украйна до самостоятелност на фона на разпадането на Съветския съюз и беше негов първи президент, умря, оповестиха украински управляващи във вторник. Той беше на 88 години.

Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, удостовери гибелта на Кравчук в приложението Telegram за обществените мрежи, без да даде детайлности за събитията. Кравчук беше в неприятно здраве и предходната година претърпя сърдечна интервенция.

Той беше движеща мощ в оповестяването на независимостта на Украйна от Съветския съюз през 1991 година и по-късно същата година се причисли към водачите на Русия и Беларус, с цел да подпишат съглашение на 8 декември 1991 година, което публично заявява, че Съветският съюз престава да съществува.

Като президент Кравчук се съгласи да трансферира останалите руски нуклеарни оръжия на украинска територия под съветски надзор, в договорка, подкрепена от Съединените щати.

Украинският министър на защитата Алексей Резников написа в Туитър, че с подписа на Кравчук под съглашението от декември 1991 година за разпускането на Съветския съюз " Империята на злото се разпадна ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР