Lenta.ruСветът може да се сблъска с икономическа криза заради санкциите

...
Lenta.ruСветът може да се сблъска с икономическа криза заради санкциите
Коментари Харесай

Кои страни ще пострадат най-много при световна икономическа криза

Lenta.ru

Светът може да се сблъска с икономическа рецесия поради глобите по отношение на Русия и произлизащите от това проблеми с логистиката и доставките на храни, счита икономистът и анализатор Павел Самиев. Но това няма да е единствената причина за възможна международна икономическа рецесия. Анализаторът разказва вероятното развиване на обстановката пред Lenta.ru.

Съвкупност от фактори

Трудно е да се каже сигурно каква " тежест " за рецесиите имат директно глобите по отношение на Русия и каква - други аргументи, свързани с настоящи събития. Проблеми има с логистиката, с търговията с хранителни артикули, като доставки на зърно, олио и други неща. Всичко това като цяло води до разтърсвания на международните пазари, повишение на цените на доста групи артикули и така нататък, споделя Самиев. Проблемът с обезпечаването на суровинни запаси се оказа сериозен, което, както отбелязва анализаторът, докара до неспособност за произвеждане на избрани групи артикули в предходния мащаб, което неизбежно провокира нарастване на цените.
Трудностите с доставките на храни, от своя страна, доведоха освен до съществени стопански, само че и до обществени последствия. Въпросът надалеч не е единствено в глобите. Но те прибавят значителен отрицателен резултат, влияейки на ставащото на международните пазари. И сумарно всички тези проблеми оказват негативно въздействие на международната стопанска система.

Списък на " потърпевшите "

Бих откроил три групи страни, които ще реагират изключително сензитивно на протичащото се, споделя Самиев. На първо място, това са най-слабо развитите страни, подвластни от вноса на храни, където структурата на потреблението на хората се основава на питателните артикули. Това са страните от Северна, Централна и Източна Африка, Южна Америка, редица азиатски страни. Типичен образец тук са Шри Ланка и Перу, където има стопански срив заради внезапното повишаване на цените. А дефицитът на горива и високите им цени провокират и обществена рецесия, към този момент започнаха и митинги.
Втората група са страни, подвластни от вноса на запаси: първични материали, енергийни запаси, метали, потребни изкопаеми. Такива са страните от Европа и Япония. Прекъсванията в доставките в техния случай водят до спирания на производството в разнообразни софтуерни промишлености.
Това също е много сериозен проблем, който ще провокира индустриална рецесия, прекъсване на предприятия и така нататък Това са страни с високо равнище на развиване, подвластни от доставките на първични материали и енергийни запаси, изяснява анализаторът.
Третата група са страни, които са насочени към търговия с Русия и Украйна и в този момент изпитват компликации при намирането на заместители на разнообразни групи артикули при експорт и импорт. Тях ги чака сериозен удар върху стопанската система.
Най-трудно ще бъде на първите две групи страни - високо развитите страни отиват към спад на стопанската система и обществени проблеми. А едва развитите страни, където даже повишаването на хляба и олиото предизвиква срив, ги чака сериозна продоволствена, икономическа и обществена рецесия.

Русия е в обособен " лист "

Русия, несъмнено, би трябвало да бъде прегледана в обособен лист. Санкциите по отношение на нея нанасят обилни вреди на стопанската система и би било необичайно да се каже, че нямат никакъв резултат, акцентира Самиев.
Първо, има съществени проблеми с вноса на високотехнологични артикули и съставни елементи, употребявани в производството. При доста промишлености е мъчно да се локализира производството и не е допустимо да се откри опция. Вече виждаме по какъв начин това " удари " автомобилната промишленост, нефтохимическата промишленост, производството на съоръжение. Икономистът обръща внимание на обстоятелството, че даже формалните прогнози на Централната банка и Министерството на стопанската система плануват спад на брутния вътрешен артикул на Русия за годината с към 8%.
Сега претърпяваме стопански потрес, следи се преструктуриране на стопанската система, на логистиката, на външноикономическите връзки. Налага се да търсим нови сътрудници, снабдители, като по едно и също време с това отваряме нови райони за експорт, с цел да не губим доходи. Ако това преструктуриране въпреки всичко се реализира относително бързо, тогава по принцип, след година-две, спадът на Брутният вътрешен продукт може да бъде спрян, счита Самиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР