Лененото семе е семето на растението лен и богат източник

...
Лененото семе е семето на растението лен и богат източник
Коментари Харесай

Внимавайте, ако консумирате ленено семе всеки ден, може и да бъде вредно

Лененото семе е семето на растението лен и богат източник на фибри. Тази антична просвета е била употребена в обичайна медицина поради лечебните си свойства. Въпреки това, приемът на несъразмерни количества ленено семе може да докара до неподходящи резултати.

Какво съставлява лененото семе?

Ленените семена са богати на масла, а стъблата на растенията са цялостни с висококачествени фибри. Семената съдържат към 55% алфа-линоленова киселина (ALA), 28-30% протеини, 35% фибри и фитоестрогени. На алфа-линоленовата киселина и фибрите в ленените семена се дължат здравословните изгоди за здравето. ALA е съществена полиненаситена мастна киселина, която има противовъзпалителни и антитромботични (анти-съсирващи) свойства.

Освен потребните хранителни субстанции, ленените семена съдържат и избрани молекули, наречени антинутриенти. Те образуват токсични междинни артикули в тялото ви и предотвратяват усвояването на минерали. Лененото семе или лененото масло постоянно се употребяват като заместители на рибено масло.

Странични резултати от потреблението на ленено семе Прекалената консумация на ленено семе може да аргументи на стомаха дискомфорт като отичане, газове, болки в стомаха и гадене.

1. Алергична реакция

Подобно на други ядки и семена, лененото семе може да работи като алерген. Предполага се, че ленените семена може да причинят раздразнение на кожата и тежък запек. В изследване върху деца, някои хранителни артикули, съдържащи ленени семена, предизвикват кожни обриви, повръщане и чувство за изтръпване.

Съобщава се за дефицит на въздух (диспнея) и копривна тресчица при 42-годишна жена след приемане на ленено брашно. Анафилаксията е различен риск, обвързван с приема на ленени семена. В някои случаи може да се забележи и отичане на лицето. 

2. Може да усили кървенето

Ленените семена съдържат високи равнища на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са жизненоважни за вярното действие на мозъка, сърцето и тялото. Могат също да причинят нарушавания на кръвосъсирването като анемия, което може да докара до отмалялост и замаяност. Омега-3 мастните киселини забавят съсирването на кръвта и усилват кървенето. Те инхибират агрегацията на кръвните тромбоцити, което е решаваща стъпка при образуването на кръвен съсирек. Затова се предлага да не приемате аспирин или други билкови медикаменти дружно с ленени семена. Тези медикаменти могат да взаимодействат с мастните киселини и да удължат времето на кървене.

3. Голямото количество фибри може да аргументи запек

Ленените семена са богати на диетични фибри. Прекомерната им консумация може да докара до диария или задръстване на червата. Може да страдате от стомашни болки, крампи и запек. Липсата на задоволително вода може да утежни това положение. Препоръчително е да приемате дребни порции от ленени семена с задоволително вода. Освен това, хора със синдром на раздразненото черво или продължителен запек са изложени на по-висок риск от такива странични резултати.

4. Увеличават риска от рак

Лененото семе е богато на фитоестрогени. В изследвания фитоестрогените не демонстрират никакъв предпазен резултат против рак на простатата. Някои експерти считат, че лигнаните и фитоестрогените, присъстващи в ленените семена, могат да доведат до нараснал риск от рак на простатата. Липсват задоволително проучвания, с цел да се разбере този механизъм.

5. Може да аргументи проблеми по време на кърмене

По време на интервала на кърмене диетата с ленено семе може да аргументи дисфункция на щитовидната жлеза, защото визира метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

6. Може да аргументи цианидна токсичност

Ядките и семената, измежду които бадеми, бобови растения и ленени семена, имат следи от цианидни съединения. Добре е да ги консумирате в дребни количества. Освен това, множеството от цианогенните гликозиди са чувствителни към топлота. Те се разграждат до по-малки молекули, които се изпаряват или стават по-малко токсични, когато печете или готвите ленените семена. Проблемът поражда, когато ядете огромни количества сурови ленени семена, защото съдържат непокътнати нездравословни цианидни останки и могат да причинят цианидна токсичност.

Препоръчителната безвредна доза ленено семе

Като цяло е безвредно да консумирате всеки ден ленено семе. Препоръчителната доза е 1 супена лъжица ленено семе или към 1-2 супени лъжици смляно ленено семе. Това ще обезпечи нужните равнища от алфа-линоленова киселина. Може да консумирате ленено семе в сладкиши, енергийни барчета, дъвки и сгъстители. Много е значимо да пиете задоволително вода, с цел да предотвратите страничните резултати на тези семена, поучава actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР