Лекарски асистенти и фелдшери да могат да работят в детските

...
Лекарски асистенти и фелдшери да могат да работят в детските
Коментари Харесай

Милка Василева: Недостигът на медици вече е критичен

Лекарски асистенти и фелдшери да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини - това планува нормативна смяна, препоръчана за публично разискване.

Министерството на здравеопазването предлага изменението поради огромния недостиг на експерти с висше обучение по специалностите здравна сестра и акушерка, каквито се изискват за работа в детските ясли.

По данни на Столичната община и на други локални управляващи макар многочислените разгласи за работа и повишението на заплатите, през последните години не се следи интерес у медицинските сестри и акушерки към работа в детска ясла. Затова и огромен брой щатни длъжности в детските ясли за медицински сестри и акушерки са заети от навършили пенсионна възраст.

Насоките на развиване на опазването на здравето през последните години подсказваха, че дефицитът на медицински сестри, акушерки, фелдшери и лекарски асистенти ще стане сериозен и това се случи, разяснява в предаването " Хоризонт до обед " Милка Василева от Българската асоциация на експертите по здравни грижи. По думите ѝ наредбата се пробва да помогне за справяне с кадровия недостиг, само че единици ще бъдат тези, които ще отидат да работят в детска ясла.
Около 8 хиляди медицински сестри и акушерки са заети в ясленото дело, в учебното и детското опазване на здравето като цяло, посочи Василева.

" И за тези към 8 хиляди души не се откриха благоприятни условия заплатите да бъдат почтено увеличени през годините, тъй че медицински сестри и акушерки да бъдат стимулирани да работят в тази прелестна сфера на българското опазване на здравето. "

Според Милка Василева лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на незабавната здравна помощ.

" Разбира се, те ще бъдат потребни и в детските ясли. Не възразяваме на това решение на министерството. "

Нормативната смяна няма да реши казуса с дефицита на личен състав в детските ясли, защото в страната има 2 хиляди медицински фелдшери на възраст над 58 години и единствено към 40 новодипломирани лекарски асистенти, разясни Василева.

Тя напомни, че от 10 години от организацията приканват за " трагични промени ", с цел да може работещите в българското опазване на здравето да останат в България и да се стимулират младежи да учат за тези специалности.

" От медицинските университети излизат към 500 медицински сестри и към 150 акушерки годишно, което е извънредно незадоволително. "

Милка Василева очерта най-тежката прогноза: в случай че изоставен чиновници на детските ясли и градини в пенсионна възраст, " няма кой да се грижи за нашите деца ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР