Лекарите успешно са трансплантирали 3D отпечатано ухо, направено от човешки

...
Лекарите успешно са трансплантирали 3D отпечатано ухо, направено от човешки
Коментари Харесай

Лекари са трансплантирали 3D отпечатано ухо, направено от човешки клетки

Лекарите сполучливо са трансплантирали 3D отпечатано ухо, направено от човешки кафези, на жена, родена с рядка дисторция на ухото. Трансплантацията e част от първото клинично изпитване на технологията и нейният триумф бележи огромна стъпка напред за тъканното инженерство.

„ Ако всичко върви по проект, това ще революционизира метода, по който се вършат 3D органите “, сподели пред The ​​New York Times Артуро Бонила, хирургът по реорганизация на ухото, който управлява екипа, извършващ процедурата.

Около 1500 бебета, родени в Съединените щати всяка година, имат микротия, положение, при което едното или двете уши са недоразвити или липсват изцяло. Обикновено пациентите с микротия имат уши, построени от ребра или синтетични материали. Вместо това, този пробен развой включва взимане на биопсия от съществуващото ухо на пациента и изваждане на хрущялни кафези. След това тези кафези се отглеждат и отпечатват 3D във формата на ухото на пациента. Ухото продължава да регенерира хрущяла през целия живот на пациентите и защото е направено от личните им кафези, е по-малко евентуално да бъде отхвърлено.

Това e значима година до момента за напредъка в технологията за трансплантация. През януари лекарите направиха на пациент трансплантация със свинско сърце, макар че пациентът умря няколко месеца по-късно. Други проучвателен групи работят върху 3D отпечатани бели дробове и 3D отпечатани кръвоносни съдове. Oт компанията разработчик разясняват, че тяхната технология може евентуално да отпечатва други елементи на тялото като носове и в даже комплицирани органи като черен дроб и бъбреци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР