Лекарите препоръчват отказването от пушенето да не става по-късно от

...
Лекарите препоръчват отказването от пушенето да не става по-късно от
Коментари Харесай

Koe e най-доброто време да откажете пушенето според лекарите

Лекарите предлагат отказването от пушенето да не става по-късно от 40-45-тата ни година, защото сърдечносъдовата система се възстановява 15 години след отхвърли от тютюнопушенето. Това обясниха учените на среща на Американската асоциация по сърдечни болести в Далас.

Мередит Дънкан от Университета Вандербилт в Нешвил и сътрудниците й организираха първото дълготрайно изследване по какъв начин отводът от цигари и други източници на никотин въздейства върху здравето на някогашните пушачи и възможностите им за неочаквана гибел.

Изследването обгръща съвсем девет хиляди души, чиято възраст все още на започване на наблюденията е 27 години. Доброволците не страдат от хронични болести на сърцето и кръвоносните съдове, туберкулоза и други проблеми с белите дробове и като цяло са били в добра физическа и психическа форма.

Следващите 16 години наблюдения обаче демонстрират, че младостта и положителното здраве не са гаранция за отбрана против последствията от тютюнопушенето. Например, голямото болшинство от сърдечни удари и инсулти - към 70% - се случват измежду някогашни и сегашни пушачи, които употребяват към една кутия цигари дневно в продължение на 20 години.

Колкото повече участниците пушели, толкоз по-често развивали проблеми с работата на белите дробове и сърдечно-съдовата система. Прекратяването на използването на тютюн в началото имало доста мощен резултат върху тяхното здраве, само че с течение на времето степента на възвращаемост на всички индикатори до обикновено равнище намалявала доста.

Дори след 16 години, както означават лекарите, надалеч не всички отрицателни последствия изчезват, написа Zdrave.to. Това допуска, че пушачите, в случай че решат да подхващат такава стъпка, би трябвало да изоставят цигарите допустимо най-бързо.

" В рамките на пет години откакто сте се отказали от тютюнопушенето, вашето здраве ще се усъвършенства доста. Рискът от сърдечен удар, инсулт и други сърдечни проблеми ще намалее с към 38% ", сподели Дънкан.

Тютюнопушенето и обвързваните с него болести са една от главните аргументи за преждевременната гибел през днешния ден. Според статистиката, всяка година в света на тютюна и вторичния пушек гибелта си намират почти шест милиона души.

През последните години лекарите откриват повече доказателства, че негативните резултати на тютюна и никотина не се лимитират единствено до белите дробове. По-специално, преди една година биолозите откриха, че тютюневият пушек форсира застаряването на всички органи на тялото, необратимо трансформира структурата на стените на кръвоносните съдове, правейки ги по-крехки и способства за развиването на глухота.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР