Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието

...
Лекари от Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието
Коментари Харесай

Лекари от Пловдив отказаха ваксина срещу COVID-19 на 12-годишно дете

Лекари от Пловдив отхвърлиха да имунизират 12-годишно момче макар желанието на родителите му.

Малко преди началото на образователната година Борислав и брачната половинка му вземат решение да имунизират сина си против ковид. Отивайки в общинска болница " Свети Пантелеймон " обаче лекарите отхвърлят да създадат имунизацията.

Следва втори опит –в диагностично съвещателен център седем, само че и там без триумф. Каква е повода - от там отхвърлиха коментар. А от болница " Свети Пантелеймон " обясниха, че не са имали информация за здравословното положение на детето, както и за имунизационния му статус.

" Поради това, че не е педиатър и няма публични документи от персоналния педиатър, тя е отказала...Ние считаме, че има вярно отношение към нещата, тъй като тя не е и педиатър, няма компетентност по педиатрия ", изясни д- р Генади Странджев, зам. шеф на МБАЛ " Св. Пантелеймон ".

Последва и реакция на здравната ревизия.

" Аргументите на сътрудника не са основателни, дотолкоз, че имунизацията е позволена за приложение на възраст над 12 години. И е трябвало да попита просто имало ли е в един месец обратно някакви ваксини, които са правени, според наложителния имунизационен календар ", изясни доктор Милена Панайотова, шеф отдел " Противоепидемичен надзор ", РЗИ-Пловдив.
Снимка: btvnovinite.bg
А по данни на здравното министерство близо 13 000 деца сред 12 и 18 години са имунизирани. Разрешени за приложимост върху деца сред 12 и 17 години са 2 ваксини – на " Модерна " и " Пфайзер ".

В Европа 70% от пълнолетното население към този момент е имунизирано изцяло против ковид. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Първенец с най-вече сложени две дози е Малта с 90%. Втора е Исландия с малко над 86%, следвана от Ирландия, Дания, Белгия и Португалия. България е последна в Общността с 20%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР