Лекари и диетолози непрекъснато ни призовават да ядем повече богати

...
Лекари и диетолози непрекъснато ни призовават да ядем повече богати
Коментари Харесай

Мръсната дузина: 12 плодове и зеленчуци, които съдържат най-много пестициди

Лекари и диетолози непрестанно ни приканват да ядем повече богати на фибри и хранителни субстанции плодове и зеленчуци, тъй като са потребни за нас! Те не бъркат. Множество изследвания акцентират изгодите за здравето от потреблението на храни като боровинки, спанак, моркови, броколи и гъби.

Но какво ще стане, в случай че постоянно се излагате на евентуално нездравословни пестициди?

The DIRTY DOZEN - Pesticided Fruits and veggies. The thinner the skin, the more the pesticide. Beware what you eat!
— Cool Tolerance (@wildbirdlover1)
Точно това демонстрира последното проучване на групата с нестопанска цел Environmental Working Group (EWG): повече от 75% от неорганичните пресни артикули, съдържат останки от пестициди. Това е даже по-висок % от резултатите от сходно изследване предходната година. Докладът се основава на федерални данни, събрани от хиляди проби от 46 разнообразни стандартно отглеждани плодове и зеленчуци.

EWG употребява тези данни, с цел да сътвори два листата: „ Мръсната дузина “, както групата го назовава, включва плодовете и зеленчуците, които са най-замърсени с пестициди, и „ Чистите петнадесет “, формиран от артикули с най-ниски равнища на замърсяване.

Идеята на изследването е да се помогне на потребителите да създадат осведомен избор на продуктите в потребителската си кошница.

Какво съставляват „ Мръсната дузина “ и „ Чистите петнадесет “?

От 2004 година EWG сформира своите описи наречени „ Мръсната дузина “ и „ Чистите петнадесет “ въз основа на информация от Програмата за данни за пестицидите на Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Големият брой пестициди, открити в проучването на групата, отразява практиките на развъждане, които са мощно подвластни от синтетични пестициди. Те остават даже откакто пробите от продукцията са били измити и обелени. А прекомерно честото излагане на пестициди може евентуално да навреди на вашето здраве.

Групата мощно предлага на потребителите да избират органични артикули, когато е допустимо. В противоположен случай се придържайте към плодовете и зеленчуците от листата „ Чистите петнадесет “ и избягвайте „ Мръсната дузина “

Трябва ли да се тревожите от пестицидите?

Ако се притеснявате от пестицидите в храната си, най-лошото нещо, което можете да извършите, е да намалите изцяло плодовете и зеленчуците. Но също по този начин терминът „ органически “ върху опаковките на някои храни не значи „ без пестициди “. Органичните или естествените пестициди, или други добавки може да звучат безобидно, само че в някои случаи високото наличие може да е обезпокоително. Например, медният сулфат, естествено съединяване, което се употребява при избрани култури за попречване на растежа на гъбичките, може да бъде обвързван с увреждане на черния дроб, когато наличието е прекомерно високо.

" Мръсната дузина "

Въпреки че ягодите остават отпред в списъка и тази година, има няколко нови попълнения в групата – по-специално боровинките и зеленият боб, измествайки доматите и целината.

Ето цялостния лист на плодовете и зеленчуците с най-вече пестициди.
ЯгодиСпанакЗеле, зеле и горчицаПрасковиКрушиНектариниЯбълкиГроздеБели и люти чушкиЧерешиБоровинкиЗелен фасул "  
" Чистите петнадесет "

Ако сте почитател на авокадото, има добра вест за вас: яркозеленият плод още веднъж е класиран на върха на листата с най-чистите артикули тази година. Авокадото има пълен външен пласт, който го защищава, което значи, че фермерите могат да употребяват по-малко пестициди, когато го отглеждат. От друга страна, деликатните артикули, отглеждани покрай земята, като ягоди и спанак, не са толкоз естествено предпазени и затова са склонни да се пръскат с повече пестициди.

Ето цялостния лист на плодовете и зеленчуците с минимум пестициди.
АвокадоСладка царевицаАнанасЛукПапаяСладък грахАспержиМедени пъпешиКивиЗелеГъбиМангоСладки картофиДиняМоркови
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР