Легенди на европейското кино се завръщат на българския екран за

...
Легенди на европейското кино се завръщат на българския екран за
Коментари Харесай

Хитове и легенди на френския филмов фестивал

Легенди на европейското кино се завръщат на българския екран за деветото издание на Фестивала на френския филм от 15 до 30 ноември в партньорство с Киномания и НДК. Маратонът на напълно новите ленти, към този момент били в програмата на Кан, ще бъде открит в „ Люмиер “ със „ Славни времена “ на Никола Бедос (2019), осведомят от Френския институт в София. Другите шлагери са „ Вълчият вик “ на Антонен Бодри (2019), „ Стая 212 “ на Кристоф Оноре (2019), „ Истината “ на Хирокадзу Коре-еда (2019), „ Клетниците 2019 “ на Ладж Ли (2019) и „ Портрет на момиче в пламъци “ на Селин Сиама (2019). Голямото събитие за познавачите е мини панорамата на световноизвестния режисьор Клод Льолуш с трите му извънредно фамозни кино лентата, чиито герои се срещат през 2 десетилетия: „ Един мъж и една жена “, „ Един мъж и една жена: 20 години по-късно “ и „ Най-хубавите години от един живот “, който беше показан тази година отвън състезанието в Кан.

В „ Славни времена “ блестят  Даниел Отьой, Фани Ардан, Гийом Кане, Дора Тилие. Животът на 60-годишния Виктор се прекатурва, когато се среща с Антоан - обещаващ бизнесмен с автентичен бизнес, който предлага на своите клиенти атракция от ново потомство: да се пренесат в желаната от тях историческа ера. Виктор избира да изживее още веднъж най-незабравимата седмица от живота си: тази, когато 40 години по-рано среща огромната си обич. В „ Истината “ играят Катрин Деньов, Жюлиет Бинош, Итън Хоук, Людивин Сение. Фабиен, френска кинозвезда, е майка на Люмир – нюйоркска сценаристка. Публикуването на записките на известната актриса подтиква Люмир и фамилията й да се завърнат в дома на детството й. Но съжителството бързо прераства в спор.



Пред смаяния взор на мъжете изникват спотаени истини, прикрита злопаметност и невъзможна обич. Фабиен в това време се снима в научнофантастичен филм, в ролята на застаряваща щерка на постоянно млада майка. Реалност и нереалност се преплитат и принуждават двете да се  преоткрият. Лентата откри фестивала във Венеция 2019 и беше в състезанието. В „ Стая 212 “ гледаме Киара Мастрояни – същинската щерка на Катрин Деньов и Марчело Мастрояни, още Венсан Лакост, Камий Котен, Бенжамен Биоле. След 20-годишен брак Мария напуща фамилното жилище. Една нощ се отдръпва и се настанява в стая 212 на отсрещния хотел. От там следи своя апартамент, брачен партньор и фамилно съществуване, питайки се дали е взела вярното решение. Различни спътници в живота ѝ оферират мнение по тематиката. В „ Клетниците 2019 “ вземат участие Дамиен Бонар, Алексис Маненти, Джибрил Дидие Зонга. Едва дошъл от Шербур, Стефан се включва в отряд за битка с престъпната престъпност в Монфермей - проблематично предградие северно от Париж. Там се среща с новите си сътрудници, Крис и Гвада, две опитни „ ченгета “. Бързо става очевидец на споровете сред другите групи. Един ден при задържане на обвинен нещата излизат от надзор, до момента в който дейностите им са в детайли заснемани от дрон.  Лентата има 5 награди и 9 номинации  в Кан и е френското предложение за късия лист на Оскарите 2020. „ Вълчият вик “ с Франсоа Сивил, Омар Си, Матийо Касовиц е боен екшън. Млад мъж има редкия гений да разпознава и запаметява всеки тон. На борда на френска нуклеарна подводница този гений е жизненоважен и всички се доверяват на неговото „ златно ухо ”. Безукорната му репутацията е накърнена от позволена неточност, която подлага екипажа на смъртна заплаха. Отново желае да завоюва доверието на сътрудниците, само че напъните му ги тласкат към още по-драматични тествания. Стратегията на нуклеарно въздържане и дезинформация на съперника вкарва всички в неконтролируем капан и опъва нервите до краен лимит. В „ Портрет на момиче в пламъци “ има няколко забележителни актриси - Ноеми Мерлан, Адел Хайнел, Луана Бажрами. Историята се случва през 1770 година. Мариан е художничка и би трябвало да нарисува брачен портрет на младата Елоиз, преди малко напуснала църковния интернат, която обаче желае да си спести сватбата и отхвърля да театралничи. Налага се Мариан да я рисува скрито, представяйки се за домашна помощница.

В „ Един мъж и една жена “ от 1966-а / “Златна палма “ и „ Оскар “/започва невероятната обич сред героите на Жан-Луи Трентинян и Анук Еме. В Довил млада асистент-режисьорка, неутешима след гибелта на своя брачен партньор каскадьор, се среща с авто играч, чиято жена се е самоубила от обезсърчение. Те се обичат, отблъскват, преоткриват и не престават да се обичат все по-силно. В „ Един мъж и една жена: 20 години по-късно “ от 1986-а Ан Готие и Жан-Луи Дюрок не са се виждали от две десетилетия. Тя към този момент е кинопродуцент, той - шеф на автомобилни надпревари. Последният филм на Ан е неуспех и тя взема решение да снима нов, отдаден на тяхната отминала обич. В „ Най-хубавите години от един живот “ някогашният авто играч се губи в спомените си. За да му помогне, синът открива дамата, която бащата не е съумял да задържи, само че за която непрекъснато бленува. Ана и Жан-Луи още веднъж ще се срещнат и продължат връзката от там, където е прекъснала.

Прожекцията на класиката „ Кланът на сицилианците “ (1969) с  митичното трио Жан Габен, Лино Вентура и Ален Делон е отдадена на 100 години от рождението на чаровния италианец, който става французин, когато е на 10, въпреки че до гибелта си през 1987 година не получава гражданство от Петата република. В полицейската драма на Анри Верньой Вентура е един до друг с обичания си преподавател в киното и живота - Жан Габен. Сценарият е от тези, в които тримата се подвизават постоянно: Виторио Маланезе, началник на Клана на сицилианците, провежда бягството на известния бандит Роже Сарте, на който разчита да му помогне при огромен грабеж.  



В София прожекциите на шлагерите от френския фестивал ще бъдат в „ Славейков “, „ Люмиер “, „ G8 “, „ Одеон “, Euro Cinema и Дома на киното, в Пловдив – в „ Лъки “, във Варна - във Фестивалния комплекс.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР