Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде ексклузивно интервю за

...
Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Стоичков пред FourFourTwo: През 1994 г. най-трудно ни беше срещу 70 000 мексиканци

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде извънредно изявление за специфичния брой на британското списание FourFourTwo, отдаден на международното състезание, оповестява bTV.

Един от главните материали в него е за голмайсторите на мондиали, измежду които е и Камата. На форума през 1994 година Стоичков означи шест попадения и си подели наградата “Златната обувка ” с Олег Саленко. Руснакът също е измежду интервюираните от британската медия, а своята рецепта по какъв начин се става топреализатор на международно дават още хърватинът Давор Шукер и италианецът Тото Скилачи.

“Дали съм мислил, че мога да стана голмайстор на мондиала в Съединени американски щати? Не. Просто имахме огромното предпочитание да реализираме първа победа за България на международно състезание. Това ни беше фиксидея. Дебютният ни триумф пристигна против Гърция. Още в петата минута нашият тим получи късмет да извърши дузпа. Бях сигурен, че ще я вкарам, защото за националния тим не бях изпускал углавен удар. Този ранен гол ни даде убеденост, че може да победим. Никога не забравяш усета на първия успех. ”

Според Камата най-трудният мач на “лъвовете ” е против Мексико на осминафиналите. “Играхме пред 60-70 хиляди мексиканци, които викаха против нас, а и техният тим беше доста мощен по това време. Нашият отбор обаче беше по-концентриран и искаше повече успеха. Показахме го и при дузпите. Аз трябваше да извърша петата, само че благодаря на Боримиров, Лечков и Генчев, които вкараха своите, и ми икономисаха едно разкарване от центъра на терена до точката за осъществяване на дузпи. ”

За Стоичков най-специалният гол си остава този от директен свободен удар във вратата на тогавашния международен първенец Германия. Дали има предусещане, че ще означи? “Да! Преди това имах два пъти опцията да извърша фаул, само че не сполучих. Знаех обаче, че в случай че има трети път – той ще е сполучлив. Затова – преди да извърша третия – си споделих: “Това ти е моментът ”! Бях доста сигурен, че в случай че топката мине над стената, ще е гол. Това попадение е още по-специално поради обстоятелството, че го вкарах на рождения ден на огромната ми щерка Михаела ”, признава легендата на “Барселона ”.

Дори 24 години по-късно Стоичков към момента не е дал прошка на френския арбитър Жоел Киню, управлявал полуфинала с Италия. “Макар да мина толкоз доста време, още съм гневен на този французин Киню, че не ни даде две чисти дузпи. Убеден съм, че в случай че бяхме изравнили на Италия, нямаше да ни отстранят. Този Киню умъртви фантазията на целия български народ, а това в никакъв случай няма да му го простя! ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР