Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град

...
Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град
Коментари Харесай

Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker – за първи път в България, с два концерта в Пловдив

Легендарният Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker (официалният оркестър на град Виена) идва за първи път в България, с цел да изнесе на 9 и 10 септември ( петък и събота) два концерта на сцената на Античен спектакъл в Пловдив.

Началото е от 20 часа. Билети за изключителните концерти се продават в Билетен център пред община Пловдив, в  Туристически информативен център – Пловдив до Римския стадион, касата на Античния спектакъл на ул. Цар Ивайло 2-A, каса „ МаскАрт “ в Дома на културата „ Борис Христов “, в цялата мрежа на Ивентим и онлайн, както и в Грабо. Билетите, които към момента можете да намерите в мрежата са на цени 80 лв. и 120 лв..

Програмата на концерта включва Увертюрата „ Кориолан “ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „ Из новия свят “ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски ученик и шеф на Софийската филхармония. Солист е международно приетият тълковник и специалист на музиката на Паганини маестро Марио Хосен. Той свири на цигулка “Гуаданини ” от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка. И двамата са пловдивчани със международна кариера, разнасящи славата на страната ни на най-престижните интернационалните подиуми. В оркестъра свири още един пловдивчанин – Иво Йорданов, контрабас.

Виенският симфоничен оркестър се подрежда измежду водещите сформира в света. В историята му са вписани министър председатели на впечатляваща поредност от творби, които през днешния ден са естествено „ закотвени “ в репертоара. Сред тях са Деветата симфония на Антон Брукнер, „ Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „ Gurre-Lieder “, Концерт за пиано на Морис Равел, „ Русалката “ на Александър декор Цемлински и доста други.

Оркестърът написа музикалната си история от 1900 година със смели, авангардни стратегии, измежду които е именит „ Watschenkonzert “ от 31 март 1913 година, когато Арнолд Шьонберг дирижира свои лични творби и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон декор Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към международните подиуми.

Сред солистите и диригентите на оркестъра свети името на Херберт декор Караян, който през 1928 година извършва във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт декор Караян – музикален шеф на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до през днешния ден „ Виенски типичен тон “ на състава. В голямата поредност диригенти, работили със състава са Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра през днешния ден е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е проведено от Сдружение „ Тракия “ и се реализира с финансовата поддръжка на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния спектакъл на Пловдив! Станете очевидци на историческата среща сред създатели от Виена и Пловдив – два града, с многовековни обичаи в културата!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР