Легендарният капитан на Милан и Скуадра адзура Франко Барези даде

...
Легендарният капитан на Милан и Скуадра адзура Франко Барези даде
Коментари Харесай

Франко Барези: Лудогорец може да създаде проблеми на Милан! Левски ни донесе късмет

Легендарният капитан на Милан и " Скуадра адзура " Франко Барези даде просторно изявление пред Sportal.bg . Италианската футболна звезда бе посетител на честването по случай петата годишнина на Milan Junior Camp в България. Избраният за футболист №1 на Италия за ХХ век приказва за идния конфликт на " росонерите " с Лудогорец в Лига Европа, за българите, за Мондиале'90 и САЩ'94, за Меси и Роналдо, за любовта на " Курва Суд " към него и за още неща. Ето какво сподели митичният Франко Барези:

- Г-н Барези, каква е оценката ви за работата, свършена от MJC в България?
- Радвам се, че съм тук довечера. В Милан сме удовлетворени, че този план, който започва преди пет години и в който взеха присъединяване доста деца, има подобен огромен триумф. Това ни кара да бъдем два пъти по-щастливи от тази самодейност, която се развива доста добре. Пожелаваме си да продължи за доста дълги години.

- Често идвате в София, мнението ви за българите?
- Мога да кажа единствено хубави думи, защото всякога, когато пристигам откривам огромна възторг и пристрастеност към футбола в тази страна с огромни обичаи. Вашият футбол е доста прочут, като се веселя всякога да виждам този възторг у българите. Щастливи сме и за децата, които имат тази опция да вземат участие в Milan Junior Camp.

- Какво помните от мача против Левски за КЕШ през 1988 година, приключил 5:2 за Милан?
- Спомням си малко, въпреки всичко са минали доста години оттогава. Ние бяхме при започване на нашия цикъл. Отборът ни израстваше и започваше да развива един жанр на футбола, който продължи много години, в които спечелихме доста купи. Този мач беше началото на един дълъг път, в който стигнахме до края и спечелихме европейската купа. Бих споделил, че този мач ни донесе шанс.

- Помните ли контролата с България през 1991-а? Тогава един човек от Павликени ви изиска позволение, с цел да кръсти кафенето си на вас?
- Не, не си припомням. Това няма по какъв начин да си го припомням, защото са минали доста години (усмихва се). Все отново това е невероятна преживелица, която ме кара да се веселя, като ми я разказахте в този момент.

- Как виждате Дженаро Гатузо отпред на Милан?
- Ясно е, че той пое тима в доста тежък миг. Не е елементарно! Надявам се, че ще успее да укрепи отбора, който има потребност от няколко позитивни резултати, с цел да има убеденост и да върне малко ентусиазма и насладата измежду тифозите, които имат потребност.

- Мнението ви за дуела Лудогорец - Милан?
- Знам, че от няколко години Лудогорец се оправя доста добре. През последните сезони играе добре и на европейската сцена. Имат футболисти, които могат да ни основат проблеми. Затова не би трябвало да ги подценяваме!

- Кога Интер и Милан ще догонят Ювентус?
- Интер през този сезон се оправя добре в шампионата. Имат един стабилен, спретнат тим, който има жанр и визия. За страдание ние сбъркахме доста неща през последните години. Не постоянно уцелвахме със селекцията, само че би трябвало да работим с концепция да се върнем и да бъдем това, което бяхме едно време. Тази година се смени управлението, дойдоха много нови футболисти, които имат потребност от време, с цел да се сработят в Милан.

- По една дума за Енцо Беардзот, Ариго Саки и Фабио Капело?
- Всички ми дадоха нещо! Всеки един от тях е бил значим за мен в разнообразни етапи на моята кариера. Енцо ме взе на международното състезание в Испания през 1982 година, когато играех в Серия " Б ". Благодарен съм му. С Капело и Саки работих 10 години. Те са доста значими за моето развиване, а също по този начин и за триумфите, които постигнахме дружно. Реализирах се под тяхно управление.

- Само това, че мачът с Аржентина бе в Неапол ли попречи тогава на Италия да стигне международния край?
- Не, за жалост в такива мачове ориста си споделя своята дума. Ние пристигнахме в Неапол, откакто играехме едно огромно международно състезание, само че ни липсваше шанс. Това е нещо, което ти би трябвало, с цел да успееш да спечелиш международната купа. Всички основни епизоди би трябвало да бъдат на твоя страна. В този мач нямахме шанс, а при дузпите всички знаят - веднъж ти върви, различен път - не. Тогава, за жалост, нямахме шанс при дузпите.

- Изиграхте огромен край против Бразилия през 1994-а, откакто се завърнахте от травма. Вие ли решихте да биете първата дузпа, която пропуснахте, или бе треньорско решение?
- Не, не. Не беше треньорско решение. Наставникът ни попита кой усеща, че може да бие дузпа. Нямаше по какъв начин да се отдръпна, само че за жалост ориста реши по този начин. Дузпите постоянно са една лотария. И този път шансът не беше с нас, само че по-късно обаче спечелихме международното с дузпи през 2006 година. Това е част от спорта.

- Защо решихте да не ставате треньор?
- Защото управлението на Милан ме помоли да остана и да направя различен избор. Така взех решение да остана в Милан. Истината е, че теренът и футболът ми липсват малко.

- Защо съгласно вас сте любимецът на тифозите от " Курва Суд "?
- Не знам. Това демонстрира, че съм направил нещо положително (усмихва се). Мисля си, че тъй като преживяхме моменти, които бяха тежки за клуба, а аз направих избор да остана в Милан, когато тимът два пъти изпадна в Серия " Б ". Този мой избор ми се отплаща с любовта на ентусиастите към мен.

- Мачът на вашата кариера?
- Трудно е да избера един мач, откакто съм има 20-годишна кариера. Смятам, че когато стигаш до края на шампионатите, играеш финали, постоянно изпитваш наслаждение. Спечелих и изгубих такива мачове, само че да избера един мач… доста е мъчно.

- Ако Меси и Роналдо играеха в Серия " А " преди 30 години, отново ли щяха да имат толкоз голове?
- Те са двама футболни явления, двама извънземни. Щяха да се оправят доста добре и през тези години в нашия шампионат. С тези качества, с това мислене на огромни експерти, щяха да се показват чудесно на всички места с тяхната техника.

- Любим филм? Какво обичате да вършиме в свободното си време?
- Покрай моята работа, която е обвързвана с Милан, пътувам постоянно. Предпочитам да заставам със фамилията си. Харесвам да играя тенис. Гледам баскетбол, проследявам футбола, бих споделил, че съм много ангажиран човек. Гледам филми като цяло. Харесвам екшъни и даже сантименталните филми, нямам желани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР