Легендарният индийски актьор Сумитра Чатерджи почина на 85 години от

...
Легендарният индийски актьор Сумитра Чатерджи почина на 85 години от
Коментари Харесай

Легендарен актьор почина от COVID-19

 Легендарният индийски артист Сумитра Чатерджи умря на 85 години от затруднения, настъпили от Covid-19, оповестяват Би Би Си и Българска телеграфна агенция.

Актьорът постъпил за лекуване в болница в Калкута на 6 октомври, след позитивен тест за новия ковид.

Чатерджи е снимал над 300 кино лентата, той е фамозен сценичен артист, стихотворец и драматург с кариера от над 60 години.

Няколко седмици след постъпването в болница за лекуване от Covid-19 тестовете му към този момент са негативни, само че скоро по-късно положението му се утежнява и в края на октомври е подложен на командно дишане. Починал е в понеделник сутринта.

Чатерджи става знаменит с работата си с режисьора Сатяджит Рай, създател на трилогията за Апу. Поредицата наблюдава живота на момче, което израства в бенгалско село. Филмите се снабдяват със международна популярност и извеждат индийското кино на световната киносцена. Третият филм от поредицата, сниман през 1959 година, е дебютният филм на Чатерджи, след който артистът извършва водещи функции в четиринадесет кино лентата на Рай. Превръща с в легенда на бенгалското кино.

Чатерджи е лауреат на най-престижната премия за индийско кино " Дадасахеб Пхалке " за 2012 година, а през 2018 година е почетен с най-високото френско отличие Орден на почетния легион.

Извън киното Чатерджи редактира литературно списание, разгласява над тридесет книги с есета и лирика, режисира, рисува, написа пиеси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР