Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори за

...
Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори за
Коментари Харесай

Аспарух Никодимов: Ако представянето в Разград е единичен фойерверк, няма да топли никого

Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов приказва за " Тема Спорт " след загубата на тима с 1:2 от Лудогорец в Разград и преди утрешното домакинство на Хебър, чийто треньор е Владимир Манчев. Паро бе ментор на някогашния нападател на Лил на " Армията " през есента на 2001 година.

Г-н Никодимов, какво смятате за представянето на ЦСКА при гостуването на Лудогорец?

- За страдание не можах да следя срещата заради персонални аргументи, само че по-късно гледах репортаж от дуела, а и четох и слушах разнообразни разбори за представянето на ЦСКА. Доколкото разбрах, отборът е играл доста добре, направил е най-силния си мач за сезона. А това видях и от фрагментите, които си пуснах. Армейците сътвориха 6-7 чудесни голови офанзиви, само че си проличава, че на отбора му липсва изявен голмайстор, който да ги приключи. Видях и претенциите на ЦСКА за дузпи и моето мнение е, че най-малко една от двете обстановки наложително трябваше да се отсъди. Но знаем, че това не може да се случи тъкмо в този град.

Може ли след мощното показване в Разград ЦСКА да покаже нужното неизменност в идващите си мачове?

- Засега отборът клати и колкото по-бързо навлезе в темп на мощни представяния, толкоз по-големи могат и да са упоритостите му. Мачът в Разград е една

добра стъпка в

вярната посока

само че тя би трябвало да бъде продължена и в идващите мачове. Защото за жалост постоянно един тим се показва на друго равнище по отношение на дразнителя насреща. А това е огромна спънка, с цел да бъде реализирано неизменност. ЦСКА към момента се лута в търсене на образ и състав.

Правилно ли бе решението на Саша Илич да смени постройката на игра след поредицата слаби дуели преди гостуването на Лудогорец?

- Дали е било вярно решението на Илич, също ще се види, в случай че тимът покаже неизменност. Ако представянето в Разград е било индивидуален фойерверк, няма да топли никого. Със сигурност треньорът пое риск да смени тактиката тъкмо преди един от най-важните мачове за сезона, само че както се споделя, той си носи кръста и имаше огромен късмет опитът му да донесе победа.

Първенството през този сезон най-малко на този стадий наподобява много забавно, с цели 4 отбора, които гравитират към върха...

- Да, през тази година шампионата е много по-интересно по отношение на предходните. Но въпреки всичко още не е преполовено. Ако през месец март тимовете в челото са също толкоз начесто, то тогава можем да кажем, че в действителност се случва нещо друго. Лудогорец продължава да е изявен любимец за купата, това е вън от подозрение. Бил съм в тази обстановка, в която поради интернационалните мачове загърбваш локалното състезание за прочут интервал от време. След вероятно отпадане от Европа обаче нещата бързо влизат в познатите рамки. Все отново, когато разполагаш с класен състав, това ти се отплаща и бързо с няколко победи се връщаш на върха.

За ЦСКА следва мач с Хебър. Начело на пазарджиклии е вашият някогашен ученик Владимир Манчев. Какви са усещанията ви от него като футболист, човек и треньор?

- Владо постоянно е бил доста съществено момче. С него се познавах още преди да се завърна като треньор в ЦСКА, тъй като

го бях харесал

и преговаряхме

да го притеглим, до момента в който бях отпред на Велбъжд Кюстендил. Водихме диалози няколко месеца, той беше склонен, само че по-късно се трансформираха нещата и той отиде от Хебър на " Армията ". Даже аз им предложих на ЦСКА да го вземат, тъй като си личеше, че има доста самун в този футболист. И след това се веселя, че думите ми се потвърдиха. Той се трансформира в много добър играч, беше доста бърз, притежаваше и техника. А най-основното му качество беше, че притежаваше мощен темперамент, излизаше с голям хъс във всеки дуел и беше привилегия да разполагаш с подобен футболист в състава си. Като човек също е доста първокласен, в никакъв случай не съм имал проблеми с него. Предполагам, че ще успее и в тази област, с която в този момент се е захванал, макар че са много разнообразни нещата на терена и отвън него. Но той е интелигентно момче и се ориентира бързо. Знае какво търси и по какъв начин да го реализира. Един ден, живот и здраве, може да го забележим и като старши треньор на ЦСКА. И му поисквам тъкмо това.

Разговаряли ли сте с него по тематики, свързани с треньорството?

- Аз съм разговарял с всички свои играчи на доста тематики, свързани с футбола, а и освен. Тогава Владо беше още доста млад и нямам мемоари да сме водили такива диалози. Със сигурност си припомням, че имаше огромно самочувствие и предпочитание за победа във всеки мач.

Със сигурност сте горделив, че доста ваши футболисти, измежду които Стойчо Младенов, Ради Здравков, Методи Томанов, Любослав Пенев, се трансфораха и в положителни експерти по-късно...

- Разбира се, че съм благополучен от този факт. Дано да съм им дал по 1, 2 или 5 % и да са научили нещо потребно от мен, което да им е помогнало напред по пътя им. Защото в живота от всеки можеш да научиш по нещо и даже и да е малко, в даден миг може тъкмо то да ти свърши работа. Вече дали аз имам роля за тяхното развиване след спортните им кариери, би трябвало да кажат те. Аз не мога да давам отговор от тяхно име. Но постоянно съм се стремял по всевъзможен метод да бъда потребен на своите футболисти.
 Тодор Янчев: Имах оферта от ФК ЦСКА 1948, само че не одобрих предлагането
Тодор Янчев: Имах оферта от ФК ЦСКА 1948, само че не одобрих предлагането

" Не бих съдил Стойчо Младенов за решението му "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР