Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от

...
Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от
Коментари Харесай

Ледът на Гренландия се топи необратимо

Ледената завивка на Гренландия се е стопила до точка, от която няма връщане, а напъните за закъснение на световното стопляне няма да спрат процеса съгласно ново изследване на откриватели от университета в Охайо, заяви Си Ен Ен.

„ Ледената завивка в този момент е в това ново динамично положение, при което даже и да се върнем към климат, сходен на този, който сме имали преди 20 или 30 години, отново щяхме много бързо да губим маса “, споделя Иън Хауат, участник в изследването и учител в университета в Охайо.

Ледниковата завивка на Гренландия изхвърля повече от 280 милиарда метрични тона топящ се лед в океана всяка година, което я прави най-големия участник в покачването на морското ниво в международен мащаб, споделя Микалеа Кинг, водещ създател на проучването. Загубата на лед беше толкоз огромна през последните години, споделя тя, че провокира измерима смяна в гравитационното поле над Гренландия.

Топенето на лед в Гренландия способства за повишение на морското ниво с повече от милиметър всяка година и това евентуално ще се утежни. Смята се, че равнищата на морето ще се покачат с повече от метър до края на века, изтривайки плажовете и крайбрежните парцели.

Крайбрежните щати като Флорида и ниско разположените островни страни са изключително уязвими. Повишаване единствено с метър на морското ниво може да сложи огромни площи от бреговата линия под вода. Четиридесет % от популацията на Съединени американски щати обитава в крайбрежните региони, които са уязвими от повишение на морското ниво.

“Има доста места, да вземем за пример във Флорида, където единствено един метър би покрил доста съществуващи сухоземни площи ”, споделя Кинг.

Проучването открило също, че леденото одеяло на Гренландия се отдръпва с бързи прояви, което води до ненадейно и непредвидимо повишаване на морското ниво, което затруднява подготовката за резултатите.

Изследването употребява сателитни данни от 40 година обратно за премерване на измененията в ледената завивка на Гренландия. Авторите откриват, че след 2000 година ледовете на Гренландия понижават толкоз бързо, че снеговалежът не съумява да навакса скоростта на размразяване на частите от ледника, изложени на по-топлите океански води.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР