Лечебните заведения се задъхват, а на този фон - нова

...
Лечебните заведения се задъхват, а на този фон - нова
Коментари Харесай

Спор в ефира дали неимунизирани да плащат лечението си

Лечебните заведения се задъхват, а на този декор - нова концепция за справяне с казуса разбуни духовете. Хората без ваксина, само че с ковид, да заплащат сами част от лекуването си. Такова предложение направиха от Българската болнична асоциация.

Съгласни ли са обаче пациентите и кой ще надделее в разногласието - коментар на Свилена Димитрова – един от създателите на предлагането и Пенка Георгиева от пациентска организация „ Заедно с теб “.

„ Идеята да заговорим по тази тематика пристигна вследствие на напъните на Българската болнична асоциация да направи мощна имунизационна акция в летния интервал. Опит да понижим броят на новозаразените при идната вълна”, изясни Димитрова.

Тя добави, че сега над 90% от болните, които запълват лечебните заведения, са неимунизирани. Коментира наклонност, съгласно която в Европа, поради засилената имунизация, болесттите от ковид понижават.

„ В последните два дни тази тематика явно ескалира, желая да кажа на всички - нито едно решение не става без глобата на обществото. Ние желаеме всички да са солидарни с общото ни решение, тъй като харчим общите ни пари. Дали идват от страната, или от нашия джоб - всички сме тези, които вършим този бюджет”, сподели още Димитрова.

Георгиева изясни, че пациентската организация „ Заедно с теб” е възмутена от решението, а персоналното ѝ мнение е, че изрично не би трябвало да си доплащаме, в случай че не сме имунизирани.

„ Обществото е възмутено и яростно от предлагането, което нарушава Конституцията. Нарушава съществени конституционни права за достъп до гратис лекуване, за достъп до здравна помощ”, добави тя.

Представителят на „ Заедно с теб” прикани Централната етична комисия на БЛС да се самосезира за „ нарушаването на правата на хората”. Допълни, че ще сезират прокуратурата за косвена опасност за живота и здравето на българските пациенти.

„ Всичко, което споделя госпожа Георгиева, е реалност. Ние имаме конституционни права и никой не ги оспорва. Това, за което ние приказваме, е предложение, повдигащо въпрос пред обществото. То би трябвало да вземе решение дали ще тръгне по този път. Намираме се в изключителна ситуация”, посочи Димитрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР