Лечебната медуница (Pulmonaria officinalis) е необичайно красиво растение с петнисти

...
Лечебната медуница (Pulmonaria officinalis) е необичайно красиво растение с петнисти
Коментари Харесай

Лечебна медуница

Лечебната медуница (Pulmonaria officinalis) е извънредно красиво растение с петнисти листа, за което с изключение на като билка се отглежда и като декоративно цвете, а по-рядко и като зарзават. То се отличава с такова събитие, което рядко се среща при цъфтящи растения, като смяна в цвета на венчелистчетата му по време на цъфтежа.

От антични времена лечебната медуница е известна като билка, което се употребява за лекуване на белодробни болести. Оттук идва и научното название на рода Pulmonaria - от латинската дума pulmo, което значи бял дроб. Народът назовава медуницата Меча пита заради сладникавият усет на растението, поради който мечките го обожават.

Лечебната медуница пораства сенчести и влажни гори и шубраци в цяла България, отглежда се и в градините. Това е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище, тънки придатъчни корени и изправени стъбла с височина 15-40 см. Листата са кадифено окосмени и яйцевидни със подострен връх и характерни петна.

Отдалеч се виждат цъфтящите издънки на медуницата в пролетна слънчева гора или градина. Сочното ми стъбълце с овални редуващи се листа приключва в букет цветове с дълги венчелистчета в тръба, при младите цветове - виолетово-сини, а след опрашване - синкаво-розови. Растенията цъфтят през май. След цъфтежа, по-близо доникъде на лятото, се образува плод - четири ядки, заострени в края.

Лечебната медуница е медоносно растение, лечебно и хранително растение. Пролетните базални листа на растението се употребяват в пролетни салати, а в Англия се отглежда особено на огромни площи за потребление в салати.

Събиране на лечебна медуница за лечебни цели

За лечебни цели се употребява цялата надземна част на растението, събрана преди цъфтежа на цветовете и по време на цъфтежа. Младите издънки с цветове се изрязват съвсем до самия корен, развалените листа се отстраняват. След това стъблата на растението се връзват на дребни китки и се окачват да изсъхнат на сянка под заслон, като се заобикаля намокряне при дъжд. Можете също да изсушите квалифицираните първични материали във фурната при температура не повече от 40 °C. Готовите първични материали би трябвало да се съхраняват на хладно изсъхнало място.

Химичен състав и здравна приложимост на лечебната медуница

В състава на лечебна медуница - надземната част на растението, са открити следните субстанции: витамини С и Р, калий, калций, мед, манган, желязо, силиций, исполин, стронций, сребро, йод, каротин, рутин, флавоноиди, слуз, алкалоиди, органични киселини, танини и стягащи субстанции, естествени гликозиди.

Благодарение на последните два съставния елемент медуницата се употребява в националната медицина като средство за поощряване на отделянето на храчки и омекотяване на кашлицата. Народните медикаменти с медуница оказват помощ за справяне с бронхит, пневмония, белодробна туберкулоза, в това число и рак на белия дроб.

Лечебната медуница съдържа субстанции, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, въздействат върху състава на кръвта и т. н. Тя се употребява и като диуретик, противовъзпалително, заздравяващо рани, антисептик. Това растение усъвършенства действието на имунната система на организма, оказва помощ при болести на бъбреците и пикочния мехур, то е обвиващо и кръвоспиращо средство.

Силициевата киселина, съдържаща се в лечебната медуница, има позитивен резултат върху съединителната тъкан, лекува инфектиране на лигавицата на стомаха, гърлото, червата и устната празнина.

Народните лечители употребяват медуницата при нервни болести, главоболие, болести на стомашно-чревния тракт, стомашно кървене, при гуша, за повишение на защитните сили на организма, при хемороиди и др.

Екстрактът от лечебна медуница се употребява сполучливо при затруднения в отделителната система. Ефективни препарати със своето наличие при цистит, уретрит и нефрит.

При отслабена функционалност на щитовидната жлеза е належащо всекидневно да се яде прясно набрани листа от медуница под формата на салати. Пресни листа и стъбла на растението се предлагат и за отслабен организъм при започване на пролетта, когато няма пресни, богати на витамини зеленчуци.

Лечебни предписания с лечебна медуница

 Лечебната медуница изгоди Снимка: Hans/pixabay.com

Лечебната медуница се употребява за белодробни болести под формата на отвари и алкохолни тинктури. За да приготвите водна запарка ви би трябвало 1 с.л. нарязана суха трева, залива се с 1 чаша вряла вода, запарва се на топло място за 1-2 часа и се прецежда. Приема се по 1-2 с.л. 3 пъти дневно.

За същата цел билкарите постоянно употребяват отвара от Лечебната медуница с бира. За това 2 супени лъжици нарязана билка би трябвало да се залеят с 1 литър бира, прибавете 1 супена лъжица мед и варете на слаб огън, до момента в който размерът намалее на половина. Вземете 1-2 с.л. 3 пъти дневно преди хранене.

За да приготвите алкохолна смес, би трябвало да напълните съдовете със сухи листа с една трета, налейте водка до върха, оставете за 15 дни. Приемайте по 1 чаена лъжичка с вода 3 пъти на ден преди хранене. При тежки форми на болестта горните дози се усилват 1.5-2 пъти.

При миома на матката и кисти на яйчниците оказва помощ смес от бял дроб с ракия или водка. За да извършите това, литров буркан би трябвало да се изпълни с една трета със сухи листа и да се залее с алкохол, оставя се да кисне в продължение на 2 седмици. 1 чаена лъжичка от получената смес се разрежда във вода и се приема три пъти дневно. Курсът би трябвало да бъде 4 седмици, след което би трябвало да се направи отмора за 4 седмици. Ако е належащо, курсът се повтаря.

При пострадвания вместо йод се употребява сок от лечебна медуница, който има кръвоспиращо, стягащо и антисептично деяние. Намачкани листа се постановат като превръзка към гнойни и други рани за по-бързо възобновяване. Сокът от медуница лекува добре мазоли и напукани пети.

За да се отървете от болките в зъбите, залейте 2 супени лъжици медуница с вряща вода и запарете за 20 минути. Получената отвара се охлажда и се употребява за жабурене. При това е значимо да задържите запарката в устата си допустимо най-дълго.

Билкови смеси с лечебна медуница

 Лечебната медуница

- Равни елементи медуница, плодове от анасон, корен от бял оман, листа от подбел, горска теменужка. За да приготвите запарка 1.5 супени лъжици билкова примес се заливат с 1 чаша вода, оставете да кисне за 3 часа, сложете да заври, варете 15 минути, прецедете. Приемайте по 0.3 чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене като отхрачващо средство;

- 3 елементи медуница, 2 елементи плодове от анасон, 2 елементи листа от живовляк, 1 част от борови пъпки, 1 част мащерка. За да приготвите запарката, имате потребност от 1 супена лъжица примес. Залейте с 1 чаша вряла вода, оставете за 40 минути, прецедете. Приемайте по 0.4 чаша 3 пъти на ден;

- Същият резултат дава и примес, състояща се от равни елементи лечебна медуница, листа от живовляк, култивиран чай и червен кантарион. За да приготвите запарката, 1 супена лъжица примес залейте с 1 чаша вряща вода, варете на слаб огън за 4-5 минути, прибавете 1 с.л. мед. Вземете по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене;

- Много билкари употребяват примес, състояща се от 1 чаена лъжичка медуница, 3 чаени лъжички шипки, 3 чаени лъжички жълт кантарион, 1 чаена лъжичка листа от мента, 1 чаена лъжичка филиз от мента. За да приготвите запарката, 1 супена лъжица. Изсипете лъжица от сместа залейте с 1 чаша вряла вода, запарете в термос за 1.5 часа, прецедете. Приемайте по 1 чаша горещо 4-5 пъти дневно 30 минути преди хранене. Курсът на лекуване е дълъг, на всеки 6 седмици би трябвало да вършиме отмора за 1 седмица;

- При белодробна туберкулоза доста билкари считат за ефикасна примес, състояща се от 2 елементи медуница, 3 елементи жълт кантарион, 2 елементи пача трева, 2 елементи от корен от женско биле, 1 част от корен от лечебна динка. За да приготвите запарката, 1 супена лъжица примес залейте с 1 чаша вряла вода, настоявайте в термос за 2 часа, прецедете. Приемайте по 1 чаша 4 пъти дневно 30 минути преди хранене. Курсът на лекуване е дълъг - на всеки 2 месеца лекуване - 10 дни почивка;

- Ако страдате от цистит или пиелонефрит, използвайте следната примес: смесете 2 супени лъжици суха медуница с листа от касис и боровинка (по 1 лъжица). Всичко това се изсипва в термос, залива се с чаша вода (за подобен размер течност се изисква не повече от 1 супена лъжица от сместа) и се запарва в продължение на 30 минути. Запарката се пие 5 пъти дневно по лъжица, курсът на лекуване е 10 дни;

- За хемороиди се смесват 2 елементи медуница с по 1 част живовляк, пелин и култивиран чай. Залейте 1 супена лъжица примес с чаша вряла вода. След като билките се запарят в продължение на 1 час, към запарката се прибавя лъжица мед. И се изпива на 4 дози. Ефектът ще бъде видим, в случай че лекуването продължи 2 седмици.

Кулинарна приложимост на лечебната медуница

В доста по-малка степен лечебната медуница е известна като зеленчуково растение. Основните листа от младата медуница се употребяват за подготвяне на витаминозни салати, супи, пюрета, гарнитури към месни и рибни ястия.

Миризмата на лечебната медуница е слаба, изразено медена, доста приятна. Вкусът е блудкав, което ви разрешава да го комбинирате с всевъзможни други салатни растения.

Лечебната медуница е едно от дребното растения, които при сушене, осоляване и мариноване резервират витамин С. Ето за какво в Англия тя се отглежда в специфични плантации като скъпа зеленчукова просвета.

Освен това е доста елементарно да се култивира, като се развъжда посредством елементи от коренища, делене на храста, както и семена. А за развъждането и са подобаващи сенчести и полусенчести места с рохкава, питателна и умерено влажна почва. Особено значимо е растенията да са засенчени през най-горещото време на деня. Нека бъде даже полупрозрачна сянка от други растения, растящи наоколо.

Противопоказания и странични резултати на лечебна медуница

Няма противопоказания за препаратите от това растение, само че би трябвало да се употребяват с нараснало внимание при:

- самостоятелна нетърпимост, по време на бременност и кърмене;

- деца до 3 години;

- запек;

- нарушено кръвосъсирване;

- чревна атония.

Освен това приемът на отвара или запарка от медуница на гладно може да провокира гадене.

Важно е да се знае, че отварите от бял дроб са допълнение към главното лекуване, предписано от лекаря. За да се избегнат нежелани реакции, предизвикани от предозиране, е нужна консултация с доктор преди приложимост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР