Лауреатът на Нобеловата награда за 2016 г. доказа, че постенето

...
Лауреатът на Нобеловата награда за 2016 г. доказа, че постенето
Коментари Харесай

Прочистването на организма става най-добре чрез гладуване

Лауреатът на Нобеловата премия за 2016 година потвърди, че постенето е потребно.

Д-р Йошинори Осуми (специалист по клетъчна биология от Япония) стана лауреат на Нобеловата премия в региона на физиологията и медицината за откритието му за механизма на автофагията – развой на събиране и преработване на ненужните елементи на клетката.

Прессъобщението на Нобеловия комитет гласи:

“Откритието на доктор Осуми докара до нова парадигма в нашето схващане за това по какъв начин клетката обработва съдържащото се в нея. Неговите открития прокараха пътя към разбирането на главното значение на автофагията за разнообразни физиологични процеси, като акомодация към глада и отговор на инфекцията ”.

Какво е автофагия?

Автофагията е развой на събиране и преработване на ненужните елементи на клетката – на всевъзможен, насъбран в нея “боклук ”. Терминът, който е дал името на процеса, се образува от две гръцки думи, които дружно се превеждат като “самоизяждане ”.

Фактът, че подобен феномен изобщо съществува, учените откриват още през 60-те години на предишния век. Но те не съумяват да разшифроват тънкостите на механизма. През 90-те години това прави доктор Осуми. Чрез неговите опити той открива още и гени, виновни за автофагията. И съвсем след четвърт век премията откри своя воин, който се трансформира в 39-я в историята академик, почетен с Нобелова премия еднолично.

Автофагията е присъща на живите организми, в това число и на човешкия. Благодарение на нея клетките се освобождават от ненужните елементи, а тялото като цяло – от ненужните кафези.

Природата прозорливо е надарила клетките с толкоз невероятна и потребна дарба – да преработват всичко, което наподобява ненужно или нездравословно. Те работят съвсем като нас, единствено че автоматизирано. Опаковат “боклука “ в специфични торби – автофагасоми. След това го реалокират в контейнери – лизозоми, където цялата “мръсотия “ се унищожава и преработва. Продуктите от процеса на преправянето са един тип “рециклат “ – употребяват се за производството на гориво за хранене на клетките. От тях се вършат и нови строителни блокове, употребявани за възобновяване на клетките.

Благодарение на автофагията клетката се почиства от попадналата в нея зараза и от образувалите се отрови.

Автофагията стартира да работи най-интензивно, когато тялото е подложено на стрес. Например, когато гладува. В този случай клетката създава сила за сметка на вътрешни запаси – от целия насъбран “боклук “. Включително и от патогенните бактерии.

Откриването на лауреата демонстрира: да се гладува, а от време на време и да се пости – въпреки всичко е потребно – организмът в действителност се почиства. Потвърдено от Нобеловия комитет.

Както ни твърдят сътрудниците на доктор Осуми, автофагията защищава организма от прибързано стареене. Може би даже подмладява за сметка на това, че основава нови кафези, изхвърля от организма дефектните протеини и развалените вътреклетъчни детайли, поддържайки го в положително положение.

А нарушаванията в процесите на автофагията водят до заболяването на Паркинсон, диабет и даже рак. Знаейки това, лекарите към този момент основават нови медикаменти, които биха могли да поправят нарушаванията и, затова, да ни излекуват.

Въпреки това… както наподобява, в името на профилактиката, от време на време би трябвало да погладуваме, вкарвайки организма си в възстановителен, както се оказва, стрес.

Йошинори Осуми е роден през 1945 година Неговата премия от 8 милиона шведски крони – малко повече от 950 хиляди щатски $ – той ще получите дружно с други учени и лауреати в Стокхолм на 10 декември.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР