Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на

...
Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор въпреки желанието на
Коментари Харесай

Рязко се увеличиха шансовете на Кьовеши да оглави европейската прокуратура

Лаура Кьовеши най-вероятно ще стане Европейски прокурор макар желанието на Букурещ

Лаура Кьовеши към този момент е съвсем сигурният първи европейски основен прокурор бъдещата европейска прокуратура (EPPO), откакто Париж отдръпна претендента си Жан-Франсоа Бонер и откри опция новата институция да проработи от 2020 година Жан-Франсоа Бонер е водещ претендент за поста на финансов прокурор на Франция.

Румънката ще получи формалната поддръжка на Франция в идващите дни, съобщи пред Financial Times някогашният министър председател Дачиан Чолош. Той управлява групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, доминирана от френски демократични депутати, подкрепени от президента Еманюел Макрон.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Европейската прокуратура има право " да проверява, преследва и изправя пред съда причинителите на нарушавания против финансовите ползи на Европейския съюз ". Кьовеши има опит най-вече с политици и админи, забъркани в корупция и злоупотреби с обществени средства и занапред би трябвало да потвърди, че е квалифицирана и за гонене на нарушители отвън политическата сфера.

Освен това в EPPO вземат участие 22 страни, само че не и Унгария, Полша, Ирландия, Швеция, Дания и Англия. Иначе казано, активността на екипа на Кьовеши в тези страни ще е мощно лимитирана, в случай че не и невъзможна.

За Макрон поддръжката за румънката е мощен ход. От една страна той показва, че на дело ползва правилото си за господство на закона и битка с корупцията в Европейски Съюз и изключително в Източна Европа. Това бе изведено в сряда и на равнището на Европейската комисия, която разгласи, че стартира в целия съюз обзор на правилата на правовата страна, включващ годишен отчет за върховенството на закона. Докладът следва да бъде съпроводен от целенасочени следващи дейности на Европейския парламент и Европейския съвет.

От друга страна Париж получава още един съидейник в лицето на Кьовеши и ускорява наличието си измежду водещите европейски позиции, най-ярък образец за което е Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка.

На трето място, Макрон умерено може да каже, че Централна и Югоизточна Европа не е изолирана от европейските постове. Нито един член или любимец на новите страни в региона не получи висок пост и в този момент се води акция да получат по-маловажни, само че въпреки всичко централни, позиции. Така се сътвори усещане, че западните страни построяват " хигиеничен кордон " сред евроинституциите и проблематичните страни като Унгария и Полша или подложените на критика за корупция България и Румъния.

Едно от тези места може да е на зам.-председател на Европейската комисия, чиято конструкция занапред се прецизира откакто във вторник Урсула фон дер Лайен бе утвърдена в Европейския парламент за предстоящ ръководител на Европейска комисия. Другите постове за централноевропейци може да бъдат този на европейски омбудсман и на общоприет секретар на Еврокомисията.

В лицето на Кьовеши западните страни и в частност Франция, могат да настояват, че Румъния е получила един от тези постове, въпреки тя да не е – меко казано – любим на ръководещите в Букурещ. Първият европейски основен прокурор ще има и какво да покаже като достижение в битката с корупцията и също така ще е следващата жена във високите етажи на евроинституциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР