Латвийско-американски бизнесмен, спечелил богатството си в Русия, преди да стане

...
Латвийско-американски бизнесмен, спечелил богатството си в Русия, преди да стане
Коментари Харесай

Бизнесмен – критик на Путин, загина мистериозно в САЩ

Латвийско-американски предприемач, спечелил благосъстоянието си в Русия, преди да стане критик на Путин, е открит мъртъв в Съединени американски щати, оповестяват съветски медии, представени от „ Дейли Мейл “.

За капиталовия банкер Дан Рапопорт се твърди, че се е самоубил във Вашингтон преди няколко дни. Бившият редактор на съветското списание „ Tatler “ съобщи във вторник, че кучето на предприемача е било открито в близкия парк с пари и предсмъртно писмо. Но вдовицата му Алена - украински вирусолог, отхвърли той да се е самоубил, като съобщи, че " няма записка, няма и самоубийство ". Тя твърди, че е почнало следствие на гибелта му, само че наподобява в Америка не е оповестено, че се води такова.

Рапопорт е живял във Вашингтон сред 2012 година - когато е дошъл от Русия на фона на митингите против Путин - и 2016 година, когато се е преместил в Киев и е продал къщата си на Иванка и Джаред Тръмп след изборната победа на Доналд Тръмп. Именно в Киев Рапопорт се среща и дами за Алена - втората му брачна половинка, от която има щерка.

Изглежда, че той е напуснал Киев по-рано тази година след експлоадирането на войната с Русия и е прекарвал известно време в Съединени американски щати, въпреки че не е ясно къде се е намирал.

Новината за кончината на Рапопорт се появи за първи път във вторник в канала в Telegram на Юния Пугачова, някогашен редактор на съветския „ Tatler “. Пугачева съобщи, че финансовият шеф се е " самоубил във Вашингтон ", след което даде детайлности за кучето и предсмъртното писмо. Тя също по този начин твърди, че е видяла Рапопорт през май в първокласния лондонски бар „ Connaught “, като той е бил там " в компанията на млади девойки ".

" Казват, че жена му го е напуснала ", прибавя тя.

Но в диалог с съветската осведомителна компания РБК Алена оспорва по-голямата част от тези изказвания.

Тя обаче удостовери гибелта му, като съобщи пред уеб страницата: " За наше голямо страдание брачният партньор ми и бащата на щерка ни към този момент го няма “. Но добави: " Няма никакви бележки, никакво самоубийство, никакво пътешестване до Лондон, никаква разлъка ".

Алена не сподели по кое време тъкмо е умрял брачният партньор ѝ, нито уточни различна причина за гибелта, само че съобщи, че се водят следствия.

" Трябваше да се срещнем, той имаше срещи и проекти ", добави тя. " Дан ни изтегли от Киев и се върна там, с цел да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в Съединени американски щати ".

Освен поддръжката си за Навални, който сега е в съветски затвор и през последните дни беше изместен в изолатор, Рапопорт беше твърдо проукраински надъхан. През 2018 година проверяващият уеб страница Bellingcat го разкри като индивида, който стои зад " Дейвид Юебърг " - " анализатор на Пентагона " и специалист по връзките сред Украйна и Русия, който постоянно е представен от медиите в двете страни. Типичните изявления на Юебърг заклеймяваха Путин, подлагаха на критика войната в Украйна, която той стартира през 2014 година, и лобираха Съединени американски щати да заемат по-твърда позиция против него. Всъщност " Юебърг " се оказа мним, като акаунтът в действителност се управлявал от Рапопорт с поддръжката на другарски кръг.

През 2017 година Сергей Ткаченко - бизнес сътрудник на Рапопорт, който е съсобственик на неговия московски нощен клуб - също умря ненадейно и беше обявено, че се е самоубил.

Рапопорт е роден в Латвия, когато тя е част от Съветския съюз, и се реалокира в Америка със фамилията си през 1980 година, откакто получават политическо леговище. Той приключва университета в Хюстън през 1991 година - същата година, когато Съюзът се разпада - и по-късно се връща в Русия, с цел да работи в региона на финансите и банковото дело. Благодарение на собствеността си върху известния нощен клуб „ Soho Rooms “, Рапопорт става добре познато лице в постсъветска Москва. Но към 2011 година той се включва в опозиционната политика по време на вълната от митинги против изборите, които съгласно мнозина са били фалшифицирани. През 2012 година той се завръща в Съединени американски щати със брачната половинка си Ирина, някогашен модел, и двете им деца и остава в града до 2016 година След развода с първата си брачна половинка, през декември същата година той продава къщата си на Тръмп за 5,5 млн. $ и отпътува за Киев, където основава друга капиталова компания и още веднъж се включва в политиката. Запознава се с Алена и се дами за нея, само че бяга от града, когато Путин още веднъж нахлува в Украйна през февруари тази година.

Според Алена брачният партньор ѝ е преместил фамилията си отвън страната и е прекарвал известно време в Съединени американски щати, до момента в който се опитвал да ги прибере. Не е ясно дали по това време той се е открил за непрекъснато в Съединени американски щати, оповестява БГНЕС.

Последният постинг на Рапопорт във Facebook профила му е отпреди шест дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР