Латиноамериканците имат сериозно надмощие до момента.Това ще е финал №11

...
Латиноамериканците имат сериозно надмощие до момента.Това ще е финал №11
Коментари Харесай

Южна Америка - Европа. Гигантска битка номер 11

Латиноамериканците имат съществено превъзходство досега.
Това ще е край №11 сред тимове от Европа и Южна Америка в историята на международните шампионати. Точно половината мачове за трофея от 22 издания на шампионатите на планетата са опълчване на европейски против южноамерикански отбор. Световният първенец Франция ще пази купата си във крайна борба против Аржентина.

Любопитно, чак шестият Мондиал създава подобен край.
-->
Първите опълчват противници от един континент, като през 1930-а това е Уругвай - Аржентина (4:2), а през 1950-а мачът за купата е Бразилия - Уругвай 1:2. Три пъти конфликтът за трофея е европейски:

1934 година Италия - Чехословакия 2:1 с продължения

1938 година Италия - Унгария 4:2

1954 година Федерална Република Германия - Унгария 3:2.

През 1958-а в Стокхолм обаче идва блясъкът на Пеле и първото съревнование на двата най-футболни континенти. Бразилия бие Швеция с 5:2 на негов терен, с което печели първата си международна купа. Селесао свети посред Европа, а това не е нещо всекидневно. Иначе казано - в никакъв случай повече по-късно тим от Южна Америка не печели на Стария континент.

Четири години по-късно в Чили отново бразилците са първенци с победа над Чехословакия с 3:1 на финала. Още един конфликт на двете най-футболни територии.За да пристигна третият конфликт - Бразилия - Италия през 1970-а в Мексико, където още веднъж златистите побеждават, този път с 4:1.

Федерална Република Германия е първенец през 1974-а след европейски край с Нидерландия (2:1), която пък четири години по-късно допира славата в Буенос Айрес, само че губи с продължения от Аржентина - 1:3. Това е борба №4 на континентите.Следват конфликти №5 и №6 от противоборството. През 1986-а на " Ацтека " в Мексико аржентинците повалят Федерална Република Германия с 3:2, само че четири години по-късно в Рим обединената към този момент Германия бие с 1:0 на финала същата Аржентина на Марадона.

Бразилия надделява Италия едвам с дузпи през 1994-а, а четири години по-късно още веднъж е на край и губи с 0:3 от Франция. Селесао си върна короната отново против европейци - 2:0 над Бундестима през 2002-ра.Десетият междуконтинентален конфликт беше на " Маракана " в Бразилия през 2014-а, когато отново Германия би Аржентина с 1:0.

10 финала сред Европа и Южна Америка. Победите на Стария континент са 3, а тези на противници от другата страна на Океана - 7. Бразилия записва и петте си триумфа над европейци на финали (и едно поражение), Аржентина има два, само че и губи два финала. Това ще е шесто присъединяване общо на " албиселесте " в мача за трофея.

Франция пък за четвърти път е на край, като единствено един път се изправи против южноамериканци в предходните три случая. Спечели - 3:0 над Бразилия през 1998 година Другите финали бяха с Италия (загуба) и Хърватия (победа).

Титлите на континентите досега са 12-9 за Европа против Южна Америка. Шампион от друга територия до момента Мондиалите не са виждали.

Интересното е, че и двата финалиста на Мондиала в Катар - Франция и Аржентина, имат по 2 международни трофеи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР