Лактозната непоносимост е състояние, при което се регистрира недостиг в

...
Лактозната непоносимост е състояние, при което се регистрира недостиг в
Коментари Харесай

Хранене при лактозна непоносимост

Лактозната нетърпимост е положение, при което се записва дефицит в производството или недостиг на ензима лактаза за преправяне на лактозата. Наличието му постоянно остава прикрито, а се бърка и с алергия.

Трябва да се има поради, че лактозната нетърпимост не значи безусловно алергия към млякото – тя нормално е обвързвана с алергични прояви към съставящите го протеини.

В резултат на това, при потреблението на мляко или млечни артикули несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което предизвиква обособяване на газове, разстройство и коремни болки.

 Млечни Продукти

Лечението на лактозната нетърпимост се реализира посредством използването на избран редуциращ режим на хранене. Той изключва млякото и някои млечни артикули, като изключение прави киселото мляко, и то - единствено това с живи култури.

Когато се избира редуциращ хранителен режим е добре да се разграничи хранителната алергия от непоносимостта към избрани храни.

Алергията нормално бива обвързвана с генериране на отговор посредством антитела от имунната система, до момента в който непоносимостта към храни съставлява невъзможността организма да обработи вярно признатия артикул.

От това следва, че лактозната нетърпимост не значи безусловно алергия към мляко, която нормално е обвързвана с алергични прояви към съставящите го протеини. Тя е тип нетърпимост.

 Бадеми

Най-важен е верният прочит на етикетите, посредством който да се уверите в тяхното наличие. Лактозата се съдържа в две огромни категории храни: обичайни млечни артикули и като хранителна добавка в избрани артикули.

Премахването на млечните артикули нормално усъвършенства признаците на лактозната нетърпимост. Но това от своя страна може да докара и до дефицит на калций, витамин D, рибофлавин и белтъчини.

Поради тази причина е целесъобразно да се пият дребни количества мляко на веднъж, най-много с храна, с цел да балансира. Приема на млечни храни с други забавя освобождението на лактоза в тялото.

Като цяло е целесъобразно консуматорът да се придържа към млечни артикули, които са с естествено ниско наличие на лактоза. Такива са швейцарското сирене и изварата. Киселото мляко също е артикул, който се понася добре от хора с нетърпимост към лактоза, с помощта на живите бактерии, съдържащи се в него.

За контролиране и допълнение на режима е целесъобразно да се прибавят източници на калций като спанак, яйца, бадеми, сокове и соево мляко, яйца и черен дроб.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР