Лактозната непоносимост е може би най-честият пример за непоносимост към

...
Лактозната непоносимост е може би най-честият пример за непоносимост към
Коментари Харесай

Рецепти при лактозна непоносимост

Лактозната нетърпимост е може би най-честият образец за нетърпимост към храни. За попречване на признаците се изисква изцяло изключване на млякото и млечните артикули от менюто на пациента.

Често, даже човек да счита, че е спрял приема на лактоза, признаците за съществуване на болестта на стихват. Това е заради обстоятелството, че лактозата се съдържа (понякога в много огромни количества) в салами, самун, пици, сладкарските произведения, млечни артикули, готовите сосове, сладолед, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладители, торти, месните произведения, питателните добавки (за бодибилдинг или диети), бульони, кексове и доста други хранителни артикули.

Хората, страдащи от лактозна нетърпимост, неизбежно трансформират хранителния си режим. Поради това е добре да ползват предписания, изключващи изцяло провокиращите болестта фактори. Ето някои предписания при лактозна нетърпимост, които ще ви оказват помощ при избора на меню за хранене:

Добре е в рецептите да се включват храни, спомагащи да се превъзмогне лактозната нетърпимост.

Равиоли на фурна с броколи и сьомга

 Ястия при лактозна нетърпимост

За 10 броя

Необходими артикули: 250 г брашно, 1 ч.л. захар, 1 яйце, 30 г маргарин, 1 ч.л. йодирана сол, 1/2 кубче мая

За плънката: Малка глава лук, 1 с.л. царевично олио, 3 яйца, 200 г броколи, 50 г пушена сьомга, йодирана сол, жълтък за намазване, сусам за поръсване, хартия за печене.

Начин на подготвяне: Брашното, захарта, 100 мл топла вода, 1 яйце, маргарина и йодираната сол се смесват в купа. Добавя се раздробената на ситно квас и се разбърква. Тестото се оставя на топло да втаса за към 60 минути.

Лукът се бели и реже на дребни кубчета. Царевичното олио се сотира и му се прибавя разрушеното яйце. Сместа се остава да престой. Броколите се почистват и се режат на дребни късчета.

Попарват се във вряща подсолена вода за към 3 минути. Оставят се да се отцедят добре. Пушената сьомга се реже на дребни късчета. Смесва се с парченцата броколи и се разбърква с яйчената маса. Подправя се със сол и черен пипер.

Полученото тесто се размесва добре и се разточва. Нарязва се на 10 квадратни части, след което се разпределя плънката. Равиолите се оформят като пликчета. Краищата им се затискат добре. Подреждат се върху хартия за печене, авансово намазана с четка с яйчен жълтък. Поръсват се със сусам.

Равиолите се пекат в авансово загрята фурна на 200-225 °C за към 20-25 минути. Сервират се топли.

Дори при неналичието на млечните артикули не би трябвало да изключвате от менюто си сладките изкушения.

Бананово–шоколадова торта

 Торта при лактозна нетърпимост

За 20 парчета

Необходими артикули: 100 г мрачен шоколад, 300 грама зрели банани, 125 г маргарин, 150 грама захар, 1/2 ч. л. ванилия, 2 яйца, 200 г брашно, 50 г царевично нишесте, 2 ч.л. бакпулвер

За заливката: 150 г пудра захар, 2-3 с.л. сок от банани

Начин на подготвяне: Бананите се белят и нарязват на дребни кубчета и се намачкват с вилица. Шоколадът се настъргва с ренде. Маргаринът, захарта, ванилията, яйцата, нишестето, брашното и бакпулверът се смесват в купа и се разбъркват добре. Добавят се бананите и настъргания шоколад.

Сместа се изсипва в намазана с масло тиган форма (30 см). Пече се за към 50 мин в авансово загрята фурна на 175-200 °C. След като е подготвена, диетичната торта се изважда, вади се от формата за печене и се оставя да се охлади.

За глазурата пудрата захар се разбърква със сока от банан. Получената примес се нанася отмерено върху получения блат.

Вижте още от нашите диетични предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР