Лактозата /Lactose/ представлява дизахарид, който е изграден от две молекули

...
Лактозата /Lactose/ представлява дизахарид, който е изграден от две молекули
Коментари Харесай

Лактоза

Лактозата /Lactose/ съставлява дизахарид, който е построен от две молекули на монозахаридите β-D-галактоза и β-D-глюкоза. Те се съединяват чрез β1-4 гликозидна връзка.

Лактозата, наричана още млечна захар, съставлява 2-8 % от сухото вещество в млякото, без значение дали става въпрос за биволско мляко, козе мляко, овче мляко, краве мляко или различен тип.

Наименованието на дизахарида произлиза от латинската дума за мляко лактис и наставка –оза, използуване за наименуване на захари. Хидролизата на този дизахарид до глюкоза и галактоза се катализира от ензима лактаза.

Употреба на лактоза

Заради наличието си в млякото лактозата съумява да попадне в добре познатите ни млечни артикули, както и да се употребява като хранителна добавка. Основните артикули, в които тя се съдържа в най-големи количества, са: прясно мляко, кисело мляко, суроватка, сирене, извара, кашкавал, сметана.

Лактозата се употребява и като добавка в производството на огромен подбор от артикули. Оказва се, че тя е значим съставен елемент в състава на кренвирши, колбаси, шунки и всевъзможни други салами. Съдържа се още в смеси за подготвени супи, кремчета и мусове.

 Колбаси с лактоза

Присъства в промишленото произвеждане на разнообразни сосове като майонеза, горчица и кетчуп. Ще я срещнете още в артикули като кондензирано мляко, разтворимо кафе, разнообразни консерви (най-вече рибни), кубчета бульон, шоколади, бонбони, дъвки.

Участва и в разграничи печива като кексове, торти, понички, козунаци, чийзкейкове и други Не е изключено също по този начин да се употребява като съставен елемент на някои таблетки.

Ползи от лактоза

Лактозата е доста значим детайл, който е нужен за развиването на всеки млад организъм. Благодарение на нея съумяват да се синтезират разнообразни субстанции. Тя усъвършенства процеса на асимилиране на витамин С и витамин В.

Освен това подкрепя и абсорбацията на калций, както и размножаването и развиването на лактобацили и бифидобактерии, които пък, от своя страна, са нужни за съществуването на мощен имунитет.

Да не забравяме, че бифидобактериите и лактобацилите стоят в основата на естествената чревна флора. Според експертите пък лактозата играе значима роля и при вярното развиване на нервната система у децата. При възрастните хора тя предотвратява развиването на някои сърдечно-съдови болести.

Лактоза и лактаза

Както към този момент установихме, лактозата е дизахарид, който се съдържа в кърмата, т.е. в майчиното мляко.

Лактазата, от своя страна, съставлява ензим, който се образува в организма на бебетата.

Неговата цел е да всмуква лактозата и да ѝ помогне да се разпадна на глюкоза и галактоза. Производството на този ензим е най-силно в кърмаческа възраст, само че с израстването на младежите и животни понижава и на тях им е по-трудно да усвояват лактоза.

Вреди от лактоза

 Лактозна нетърпимост

Загубата на лактаза е обикновено събитие при огромна част от популацията, само че то води до по този начин наречената лактозна нетърпимост или лактозна назадничавост.

Оказва се, че нарушената абсорбация на лактоза става причина за нейната ферментация в организма, което пък води до редица недоволства, в това число отичане на корема, къркорене на червата, формиране и обособяване на газове, мъка в региона на корема, диария, нараснала перисталтика на червата, мускулни крампи и други

Необходимо е да се знае, че лактозната назадничавост може да докара до нарушавания в абсорбацията на някои хранителни субстанции и минерали.

Напоследък лактозната нетърпимост е измежду все по-често срещаните проблематични положения в Европа. Неприятно е, че положението се обостря с напредването на възрастта. То постоянно се бърка с алергия към млякото, само че в действителност двете положения са изцяло разнообразни.

Според някои източници първият, усъмнил се в съществуването на сходно събитие, е древногръцкият доктор Хипократ. Той споделя по какъв начин след приложимост на мляко някои хора имат проблеми със стомаха си. Чак през предишното столетие обаче лактозната нетърпимост е разказана по-обстойно.

При съществуване на подобен проблем се постанова пациентите да съблюдават диета при лактозна нетърпимост. Добре е те да се откажат от млякото и млечните артикули и да включат в менюто си хранителни артикули като соево мляко, тофу /соево сирене/, плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ядки, риба (стига да не е от консерва), яйца, мед, чай, кафе (стига да не е разтворимо), тестения произведения, подобаващи за вегани, алкохолни питиета като бира и вино.

Смята се, че при някои хора киселото мляко, сиренето и кашкавалът не провокират чак такива осезаеми недоволства, само че все пак и те спадат към групата на рисковите хранителни артикули.

При хора с лактозна назадничавост също по този начин се постанова спомагателен банкет на витамин D, защото той спомага за абсорбирането на калций. Можете да го набавяте под формата на хранителна добавка, само че по-добрият вид е да го приемате посредством храни като говеждо месо, говежди бъбреци, свинско месо, черен дроб, яйца, картофено пюре, гъби, хайвер, херинга, тресчица, скумрия, сом, пастърва, скариди и др.

Вижте още предписания при лактозна нетърпимост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР