Лабораториите все още не докладват резултатите от бързите антигенни тестове,

...
Лабораториите все още не докладват резултатите от бързите антигенни тестове,
Коментари Харесай

Лабораториите трябва да докладват и резултатите от бързите тестове

Лабораториите към момента не рапортуват резултатите от бързите антигенни проби, а е доста значимо да го създадат. В статус във Facebook профила си доктор Петър Марков, епидемиолог в Оксфорд, обосновава за какво:

 

" Преди към 2 седмици писах за бързото нахлуване на антигенните проби в България. Всъщност, заради ниската си цена и към този момент много всеобщата си досегаемост, те навлизат доста по-бързо в сравнение с си даваме сметка. Това на доктрина е чудесна вест, тъй като би могло да докара до доста бързо определяне на заразените/заразните и да помогне за изолираност и карантиниране, за доста по-пълно разкриване на случаите, и по-добра статистика.

Парадоксално, сега се случва тъкмо противоположното. В момента по всичко проличава - страната не е въвела бързия антигенен тест като формален референтен способ, макар че това е реалност към този момент на доста места, и го дефинира като годен референтен способ. В момента, доколкото ми е известно, никоя лаборатория не рапортува позитивните проби, получени с антигенни проби. В същото време, заради ниска цена, достъпност и наличност от ден на ден хора си вършат точно този тест вместо ПСР. Разликата в цената е огромна, резултатът се научава съвсем незабавно, тестът може да се извърши съвсем от всеки и не са нужни никакви лабораторни уреди или реактиви оттатък това, което е в самия тестов кит.

Никой не може да каже какъв % от хората, които имат потребност от тест, си вършат антигенен тест вместо ПСР, само че сигурно сега антигенните проби нападателно изместват ПСР тестванията като способ за определяне на инфектирани с ковид. В резултат на това статистиката за броя на инфектирани, която по този начин или другояче в никакъв случай не е доста точна по самата си природа, сега от ден на ден се изкривява (вероятно с всеки изминат ден) в посока към тежко подценяване на реалния брой инфектирани и от там на същинските размери на епидемията в България. На процедура това значи, че данните за дневния брой инфектирани, които по този начин или другояче са единствено ориентировъчни, сега към този момент метаморфозират в искрено подвеждащи. Досега ги ползвахме единствено за едри трендове и направления на смяна, постоянно с едно мислено. Сега да вземем за пример никой към този момент не би се осмелил да каже дали привидното забавяне в растежа на броя на новозаразените в данните от към 2 седмици се дължи на фактически понижаване на темпа на напредък на епидемията или е, тъй като с всяка минала седмица все по огромна част от инфектираните не вършат ПСР, тъй като към този момент са създали антигенен тест и надлежно за тях статистиката не знае.

И тук е значимо да се обърне внимание на още една доста значима и любопитна причина доста хора да избират антигенния тест. Предпочитат го, тъй като не се рапортува. Ако имате съществени подозрения,че сте инфектиран, ви е боязън, че в случай че отидете да се тествате, ще ви наложат изолираност при позитивна ПСР проба. Ако имате непосредствен, който се е разболял и се притеснявате, че след ПСР ще ви карантинират всички у дома, само че вие имате значима работа и защо, по дяволите, му е нужно на човек да стои в къщи, щом по този начин и по този начин вирусът не съществува. В тези случаи просто отивате, вършиме си бърз антигенен тест и voilà! – знаете си резултата, само че никой не ви се меси. Тези проби никой не ги рапортува и няма заплаха да ви карантинират или изолират. Можете умерено да си ходите инфектиран на открито или на работа. По-евтин, по-лесен, чиста работа!

Министерството на здравеопазването би трябвало в доста енергичен порядък да включи бързия антигенен тест като референтен способ за диагноза на зараза със САРС-КоВ-2, с цел да се знае какво се случва с разпространяването на вируса в България. Без съответна информация не може да се взимат верни решения за ръководство на рецесията. Имаме задоволително компликации да се оправим с нея, с цел да се вършим принудително слепи за обстановката. "
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР