Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела. Това

...
Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела. Това
Коментари Харесай

Д-р Недялко Калъчев посочи скандален пропуск в системата на Кацаров: Може да се крадат сертификати за антитела

Лабораториите не разполагат с задоволителен брой проби за антитела. Това алармира от ефира на телевизия " България он еър " доктор Недялко Калъчев, котйо е шеф на една от огромните вериги лаборатории у нас.

" Надяваме се да не оставаме без проби за антитела, само че има заплаха. Доставчиците са алармирани, задействали са техните си вериги за доставки, само че сега Европа има проблеми с превоза. Това касае и диагностичните консумативи. Наличните в страната проби покриват естественото ползване ", съобщи доктор Калъчев.

По думите му, тъй като Здравната каса относително късно е почнала да покрива Ковид тестванията, има доста количество хора, които са с изясненост, че са прекарали инфекцията, само че нямат доказателство.
свързани новини9808на 07.05.2021
" Тези антитела, които са поставени като граница, са задоволително благонадежден знак, че лицето е минало през инфекцията и има релативно положително равнище на хуморален имунитет ", изясни доктор Калъчев.

Системата за издаване на документи за антитела елементарно може да бъде манипулирана, стана ясно от думите му.

" Лабораторията, която е обозначена, има електронен автограф, с който рапортува резултата в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Оттам се връща документът – т.е. не лабораторията, а НЗИС го издава. Някъде по веригата може да има замяна на данни. Най-простият метод е аз, имайки антитела, да отида в лабораторията и да заявявам, че съм някой различен. Ще дам моята проба и ще кажа – " Аз съм Петър Иванов ", ще изрецитирам неговото ЕГН. Лабораториите не са полицейски орган, че да изискват наложително документ за идентичност ", уточни доктор Калъчев.

Според него лабораториите и сега са претрупани с работа в цялата страна, а спомагателното тестване ще докара до нови скупчвания на хора.

" На национално равнище има най-малко 150-170 машини, които могат да вършат най-малко по към 100 теста дневно. Това прави обичайно висока цифра проби. На доста места имат и по-висок потенциал, а при нас може да вършим от порядъка на 500-700 теста дневно. Машинният потенциал не е дребен и е добре разпределен на територията на страната, само че най-важният проблем е кой ще вземе пробите. Персоналът е най-тежкият проблем ", приключи доктор Калъчев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР