Кюстендил. В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева. Организатор

...
Кюстендил. В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева. Организатор
Коментари Харесай

В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева

Кюстендил. В Кюстендил беше почетена паметта на Мара Бунева. Организатор на събитието е Дружество „ Св.св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Кюстендил . В двора на катедралния храм „ Свето Успение Богородично “ бяха запалени свещи, в памет на Мара Бунева, след което бяха поднесени цветя на паметника на Тодор Александров.

„ Почитаме великата българка и героиня – Мара Бунева, която на 13 януари 1928 година извърши присъдата над сръбския шовинист и българофоб Велимир Прелич. Той е прочут с това, че е създател и основател на мъчения над българи и изключително над студентите в Скопие “, сподели Владимир Миланов, ръководител на сдружението.

На 13 януари 1928 година в центъра на Скопие, макар агентурата, която го следва и пази на всички места, Прелич е застигнат от българското отмъщение – Мара Бунева го разстрелва, а по-късно стреля и в себе си. Действието се развива на Каменния мост на р. Вардар. Когато питат издъхващата атентаторка за какво е умъртвила Прелич, тя дава отговор: „ Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си “.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР