Кувейтската кухня, която е част от арабската, се отличава със

...
Кувейтската кухня, която е част от арабската, се отличава със
Коментари Харесай

Опознайте кухнята на Кувейт с тези две апетитни ястия

Кувейтската кухня, която е част от арабската, се отличава със своите наситени аромати и екзотика. Тя е малко известна у нас и заради тази причина постоянно ни се е коствала далечна и ексцентрична. В същото време не трябва да се не помни и фактът, че е мощно повлияна от средиземноморските кулинарни обичаи, които са ни добре познати.

Макар доста от ароматите на Кувейт да са ни далечни, елементарно можем да си набавим типичните кувейтски подправки и да си спретнем някое типично за Кувейт ядене. Ето за какво тук ще Ви предложи 2 екзотични предписания, които бързо ще Ви пренесат в Страната на петрола:

Ароматно пилешко месо, поднесено върху канапе от сварен ориз

Необходими артикули: 700 г пилешко филе, 4 огромни обелени домата, 500 мл зеленчуков бульон, 150 г сметана, 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън, 3 с. л. масло, парче ситно нарязан джинджифил, 2 с. л. доматено пюре, 2 с. л. лимонен сок, джоджен, шафран, куркума и кориандър на усет, 500 г полусварен ориз

Начин на подготвяне: В бездънен тиган се поставя да се загрее маслото и в него се запържват ситно нарязаните лук, чесън и джинджифила. Когато станат златисти, към тях се прибавя нарязаното на късчета месо, което също се запържва. Добавят се бульонът, доматите и всички останали артикули и подправки. Ястието се оставя да къкри на слаб огън, като от време на време се разбърква. Ако е належащо, се долива и вода. Докато месото се готви в тава, се разстила половината ориз. Върху него след това се поставя ароматното пилешко месо и се запечатва с останалата част от ориза. Добавя се вода, ястието се похлупва и се пече във фурната до цялостното омекване на ориза. Поднася се поръсено със стръкчета свеж джоджен и кориандър.

Басмати с грах по Кувейтски

 Ориз с грах

Необходими артикули: 500 г ориз басмати, 450 г замразен грах или грах от консерва, 3 кубчета пилешки бульон, 3 кръгчета изсушен лимон, 2 глави лук, щипка шафран, щипка кардамон, няколко стръка копър, 5 с. л. разтопено масло.

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото. Към него се прибавят нарязаният лимон, бульонът, грахът и всички подправки. Разбърква се добре и след към 5 мин се прибавя и оризът и толкоз вода, колкото е указано на опаковката на ориза. Ястието се кипва и се оставя да къкри за към 20 мин, като се внимава басматито да не се развари. Поднася се гарнирано с няколко стръка копър и се употребява както независимо, по този начин и като гарнитура към месни или зеленчукови ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР