Курсисти от различни страни, най-вече от български произход, отново имат

...
Курсисти от различни страни, най-вече от български произход, отново имат
Коментари Харесай

Български език, култура и традиции в летния семинар на Югозападния университет

Курсисти от разнообразни страни, най-много от български генезис, още веднъж имат опция да задълбочат познанията си, да практикуват устната и писмената книжовна тирада, да посетят красиви и значими за историята ни места, да чуят български фолклор „ онлайн “ и сами да научат някои от обичайните ни хора. След насилственото ограничение на пътуванията и общуването лице в лице летните семинари по български език и просвета, проведени от няколко наши университета, още веднъж влизат в темп.

Югозападният университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград възвръща тази потребна традиция преди четири години. Всеки път програмата на групите се преценява с тяхното ниво, потребности и културни ползи. Събирането на жители от прилежащи балкански страни в другарска и доброжелателна атмосфера, основаването на връзки и общите прекарвания също са от скъпите страни на семинарите.

Желанието на уредниците, споделя проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на ЮЗУ, е летните семинари да бъдат общо звено сред университетите ни, с цел да могат курсистите да се възползват от знанията на разнообразни преподаватели, да видят разнообразни краища на България и да чуят жива българска тирада от разнообразни приказва. Би било добре и продължителността на семинарите, в този момент от 14 дни, да се усили, предлага проф. Панайотова.

В предаването се срещаме още с двама от тазгодишните курсисти – Иван Дерменжи от Украйна и Бранко Йотев от Сърбия, и с координатора на семинара Павел Филипов, помощник в ЮЗУ. Какво затруднява най-вече хората от български генезис, само че живеещи в чуждоезикова среда, каква е историята им, какви думи от дедите си са запомнили и по какъв начин звучи българската им тирада чуйте в записа.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР