Курсът на биткойна, който за първи път през тази година

...
Курсът на биткойна, който за първи път през тази година
Коментари Харесай

Биткойнът се пробуди, ще стигне ли $12 000?

Курсът на биткойна, който за първи път през тази година се приближи към равнището от 9000 $ и за месец удвои цената си, се подвига на фона на обострените търговски връзки сред Съединени американски щати и Китай. Това принуждава китайските вложители да се опасяват за своите активи от допустимо утежняване на икономическата обстановка в страната, а също и от девалвацията на юана напоследък. Скоро биткойнът може да се вдигне до 10-12 000 $, в случай че връзките сред страните не се възстановяват, написа " Комерсант ".

---

 

На 27 май курсът на биткойна за първи път от 11 май 2018 година се приближи към равнището от 9 000 $. По данни на " Ройтерс ", към 3,30 часа цената на цифровата валута се е вдигнала до 8960 $, което е с 4,4% растеж по отношение на предходния ден. В 20:30 часа курсът се закрепи на 8730 $. Пробивът обаче беше временен. След достигането на тази цел, цената падна до Щатски долар 8 000 и от този момент се пробва да се възвърне.

все пак увереният растеж е реалност и се следи втори месец подред. За това време биткойнът прибави към цената си над 120%, а капитализацията му стигна $155 милиарда

Обновяването на годишния най-много се случи в неявяване на положителни вести за цифровия пазар. Миналата седмица Комисията по скъпи бумаги и тържища (SEC) още веднъж отсрочи приемането на решение за основаването на първия в Съединени американски щати борсов индексов фонд (ETF) за биткойни, по взаимна поръчка от VanEck Associates Corp. и SolisX Partners Inc.

Това индиректно може да свидетелства за умозрителен темперамент на растежа.

Според наблюдения на участници на пазара, в последния месец е имало няколко огромни покупко-продажби с биткойн, които довели до растеж на неговата борсова стойност. " Много постоянно покупката се е случвала през нощната сесия в Съединени американски щати и през дневната в Азия, което допуска, че купувачите са азиатски фондове или фамилни офиси ", отбелязва ръководещият сътрудник в EXANTE Алексей Кириенко.

Защо институционалните вложители се заглеждат в биткойна

Интересът на азиатските вложители към цифровата валута пораства на фона на влошаващите се търговски връзки сред Съединени американски щати и Китай. От 10 май американските управляващи усилиха сред 10 и 25% митата за китайска продукция на стойност от 200 милиарда $.

На този декор на 9 май курсът на биткойн за първи път от ноември 2018 година се подвигна на равнище от 6000 $.

В идващите дни напрежението в връзките сред страните нарастна, което се отрази отрицателно на фондовите показатели и общоприетите валути, само че пък се оказва позитивно за курса на цифровите валути.

Миналия понеделник президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че американската страна още не е подготвена да подписа комерсиално съглашение с Китай. " Всяко обостряне на търговията или икономическа война води към приключване на капитал, регулаторни ограничения и търсене на цифрови валути ", отбелязва генералният шеф на " Спутник — Управление на капитали " Александър Лосев.

Интересът на китайските вложители към виртуалната валута се поддържа от изкуственото обезценяване на юана от управляващите в Китай.

От началото на май курсът на китайската валута падна с 2,5%, до 6,9 юана за $. Тази крачка разрешава да се компенсират отрицателните резултати от американските наказания.

По думите на шефа на отдела за обслужване на клиенти на Zerich Capital Management - Сергей Королев, китайците са принудени да хеджират против намаляващата национална валута, като купуват долари или биткойни.

" Ако за $ има ограничавания, то с криптовалутите е напълно просто, а в мащабите на Китай такова търсене не може да не докара до повишение на цените на криптовалутите ", отбелязва Королев.

Заедно с това участници на пазара означават непрекъснати опасности от манипулиране посредством криптоборсите .

" На пазара на криптовалутите е публикувана фиктивна търговия, която се реализира посредством стотици тържища, а не посредством един стеснен поток, който ще бъде елементарен за надзор. Но пазарът става все по-контролиран, защото става по-силен ", споделя съоснователят на миннодобивната компания Bitmain Джихан Ву.

Участниците на пазара не изключват по-нататъшен растеж на биткойна.

Световните спекуланти подгряват интерес към виртуалната валута, а вложителите бързат да влагат, чакайки трицифрени облаги.

От техническа позиция в този момент може да се чака кратковременен растеж на курса на биткойна до 10 000 $ ", отбелязва Королев.

По мнението на Алексей Кириенко, на равнището от 10 000 $ биткойнът няма да се задържи и може да стигне до 11-12 000 $. И към този момент там, отбелязва Кириенко, може да се чака консолидация.
Играчите се питат дали изпуснаха момента
Криптовалутите, отписани от множеството вложители след големия спад в цените, още веднъж се върнаха в полезрението на вложителите, написа в собствен разбор Financial Times, представен от investor.bg. И макар че е ясно, че сега търсенето на цифрови пари пораства, към момента има играчи – както физически, по този начин и институционални, които единствено следят протичащото и се задават редица въпроси – от дали ползата е краткотрайно събитие, до  изпуснали ли са момента да влязат на пазара.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн доближи най-високото си равнище за годината на 27 май, когато в размките дневно нарастна с 10% до близо 9 хиляди $. От началото на януари лайткойн е поскъпнал с общо над 290%. Етерът, втората по величина криптовалута, скочи със 110% през тази година.

Ръстовете припомнят за сериозното покачване на цените по време на взрива на криптовалутите в края на 2017 година Така сега биткойнът и другите криптовалути стават част от рисковите активи, които натрупат сериозна преднина, подхранвана и от сигналите за в допълнение разхлабване на паричната политика от страна Федералния запас и Европейската централна банка, показва Financial Times.

Изненадващото възкръсване идва след мъчителната за пазара 2018 година, когато цената на биткойна се срина с съвсем три четвърти, като в това време и доста хендж фондове, инвестиращи в криптовалути, отбелзяха големи загуби.

„ Зимата на криптопазара си отиде “, разяснява Мануел Ернесто де Луке Мунтанер, създател и основен изпълнителен шеф на основаната в Люксембург компания Block Asset Management. Според него търсенето от страна на институционални купувачи и фондове за рисков капитал е спомогнало за повишение на цените през тази година.

„ Един от факторите, който докара до сериозните растежи в цените на съвсем всички криптовалути, е завръщането на страха измежду вложителите и спекулантите да не бъде изпуснато идващото повишаване “, разяснява за investor.bg Ивайло Чаушев, старши дилър в „ Делтасток “ АД.

Тазгодишното повишаване на цените на цифровите валути докара до обща пазарна капитализация от 270 милиарда $, съгласно Coinmarketcap, от които 57% се дължат на биткойн.

Има обаче още доста за наваксване преди криптовалутите да се върнат покрай най-високите си стойности. Биткойнът, да вземем за пример, е с 53% под рекордните си равнища от близо 20 хиляди $, достигнати през декември 2017 година

Цената му ще доближи 30 хиляди $ до края на 2019 г . Тази прогноза е направил Джихан Чу, съосновател на Kenetic Capital в изявление за Bloomberg. Сред аргументите, които той посова за възходящия тренд, са разочарованието от софтуерните IPO-та и навлизането на пазара на криптовалути на Фейсбук и Fidelity.

„ Навлизането на такива огромни компании и институционални вложители на пазара неизбежно спомага за легитимирането и приемането на криптовалутите “, разяснява и Ивайло Чаушев от „ Делтасток “ АД пред investor.bg. Според него обаче единствено времето ще покаже дали сме при започване на идващия бичи пазар. И макар че криптовалутите още веднъж стават привлекателни и демонстрират капацитет за напредък, не би трябвало да се подценява волатилния темперамент на този вид активи и риска от сериозен спад.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР