Куркумата е една от най-важните подправки в индийската кухня. Но,

...
Куркумата е една от най-важните подправки в индийската кухня. Но,
Коментари Харесай

Как да разпознаем качествената куркума?

Куркумата е една от най-важните подправки в индийската кухня. Но, тя се употребява освен за готвене, само че и като аюрведично лекарство, което покачва имунитета, оказва помощ при зарастването на рани и работи като натурално противовъзпалително средство.

Най-често на пазара се предлага под формата на прахуляк, само че също по този начин може да бъде открита и в натуралната й форма – корен, наподобяващ джинджифил.

За страдание като доста други подправки, през днешния ден постоянно се предлага куркума с неособено високо качество. Към нея търговците прибавят оризово брашно, нишесте, талк, а даже и тебешир на прахуляк.

Куркумата е добре позната съв своя жълто-оранжев цвят, заради което е честа процедура да се оцветява с изкуствени бои, което може да трансформира тази другояче потребна фалшификация в нещо, рисково за здравето ви. Особено в случай че оцветителите са токсични, а вие я консумирате постоянно.

Как да разпознаете некачествената куркума?

С един елементарен тест: Напълнете чаша с топла вода и сипете е нея лъжица куркума, без да я разбърквате. Изчакайте 20 минути. Ако по-късно подправката се е отсрочила по дъното значи е качествена. Ако обаче водата се оцвети, то тогава е прекомерно евентуално към нея да има спомагателни примеси.

Качествената куркума има бездънен цвят, който може да варира от оранжево до яркожълто. Ако цвета е по-светъл и белезникав, сигурно има примеси. Когато готвите с същинска куркума, тя не трябва да трансформира цвета си, а даже и най-малкото количество би трябвало да придаде на гозбата ви вкусен жълт цвят.

Качествената куркума има характерен мирис, който съчетава нотки на пръст (все отново е корен), джинджифил и лека мъка. Също по този начин тя е мощно оцветяваща. Сложете щипка куркума върху вътрешната страна на дланта си и с палец я разтъркайте. Ако е чиста, тя ще залепне и ще остави оранжево леке. Ако по-голямата част от подправката се отрони, евентуално е с примеси.

 куркума

Kaчеството на куркумата зависи и от количеството куркумин в нея

Най-често срещана в Европа е куркумата Мадрас. Тя има по-светъл цвят и наличие на куркумин - към 3. 5%. Характеризира се с по-слаб усет и мирис и се употребява главно за подготвяне на сосове и ферментирали зеленчуци.

В днешни дни тя не е наложително да идва тъкмо от Мадрас, а името се изполва по-скоро като епитет, тъй като дълги години е била внасяна най-вече от там. Била е желана от британските колонизатори, поради по-деликатния й усет.

Куркумата от Алепей не е толква известна отвън Индия, само че е желана от локалното население. Тя е с по-тъмен цвят и наличие на куркумин към 6. 5%. Има по-земен и мощен усет и се употребява за приготвянето на къри и таджин.

За да сте сигурни, че си купувате куркума с високо качество, избягвайте да взимате насипно или от пазари. Търсете я авансово пакетирана и от производител, на който имате доверие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР