Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на

...
Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на
Коментари Харесай

Купувачите на имоти поемат контрола над пазара, предоговарят цените с 5-10%

Купувачите получават от ден на ден въздействие в самата договорка. Цените на значително парцели са предоговаряни с сред 5 и 10%. Големият риск е, в случай че лихвите стартират да се покачват доста за остарели клиенти на банката и съществуващите клиенти към този момент изпитват доста огромни усложнения при изплащането на своя заем и решат да продават. Така предлагането на пазара към този момент ще тласне цените надолу. Такова нещо към момента не се случва. Това съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният шеф на компания за кредитни съвещания Борис Димитров.

Той разяснява понижението на броя на покупко-продажбите на имотния пазар през последните месеци.

" Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни във връзка с парцелите, които желаят да закупят ", уточни Димитров, като означи, че няма задоволително предложение на приключени парцели, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

" Стига се до закъснение на реализирането на покупко-продажби, тъй като процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са покупко-продажби, които не са осъществени, статистиката не ги е отчела към момента, тъй като няма по какъв начин да ги хване, само че ги има ", означи той.

По отношение на пазара на заеми гостът съобщи, че макар осезаемото говорене и резултатите от политиката на Европейската централна банка, в България не се отразява по метода, по който всички ние чакахме. " Продукти с плаващ лихвен % са на равнището на средата от предходната година ", сподели той, като добави, че 2,15-2,20% е порядъка на лихвите по ипотечните заеми. 

" Клиентите би трябвало да са наясно, че без значение от това, че лихвите към момента наподобяват ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца могат да бъдат променяни ", посочи Димитров, представен от bloombergtv.bg

Гостът чака растеж на търсенето на наеми за сметка на закупуването на парцел.

" Нещата, които се случват, са умерено позитивни – имаше надалеч по-негативни сюжети, които на този стадий ги заобикаляме. Купувачи, които не могат да си обезпечат средствата за брокерската комисиона и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с положителни приходи са дейни ", сподели още той.

От диалога стана ясно, че при разпоредбите на банките за разпределяне на ипотечни заеми няма стягане.

" Пазарът на заеми остава деен ", заяви още Димитров. Той чака равнището им за първото тримесечие на 2023 година да е сходно с миналогодишното, даже да има покачване. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР