Културно-историческият туризъм е ключов в програмата ни за утвърждаване на

...
Културно-историческият туризъм е ключов в програмата ни за утвърждаване на
Коментари Харесай

България може да стане целогодишна дестинация чрез исторически туризъм

Културно-историческият туризъм е основен в програмата ни за одобряване на България като целогодишна дестинация. В тази посока работим интензивно, откогато създадохме 8-те културно-исторически дестинации преди четири години. След тяхното образуване всички включени обекти бележат растеж на визитите, някои със 100 %. Това съобщи във Велико Търново в неделя министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова заяви, че за предходната година туристите, посетили страната ни поради културно-исторически интерес, са 20 на 100 от общия брой. През 2018 година отчетохме близо 9,3 млн. задгранични туристи. За т.г. от януари до юли те са над 5,1 млн., като при към 25 на 100 от тях са декларирани като цел културно-исторически туризъм или комбинирано прилагане на морски и летен с него, разясни още тя.

Културата и историята ни са основен тласък за бранша, изключително за място като Велико Търново, и ние го оценяваме изключително мощно на дати като Деня на независимостта, посочи министърът. Това благосъстояние подкрепя туризма да бъде движещ фактор и за българската стопанска система, и за повече пътувания на българите навътре в страната. Старата столица е извънредно добър образец за това и доста позната като маршрут. Голяма част от интернационалните туристи, както и пасажерите от круизите по Дунав, включват В. Търново в съпътстващите си направления точно поради богатото му културно-историческо завещание. Промотираме интензивно културно-историческите обекти и монументи и насочваме вниманието към тях посредством разнообразни маркетингови действия, тъй като разнообразието на услугите е от огромно значение за развиването на България като целогодишна дестинация. В резултат от ден на ден българи избират да пътуват в родината си и повода за този избор нормално са културно-историческите забележителности и малко познатите места у нас. Близо 13 на 100 да вземем за пример е растежът на българите, които са пренощували в хотели с над 10 кревати през интервала юни-юли 2019 година по Черноморието ни в съпоставяне със същия интервал на миналата рекордна година. Това нарастване компенсира спада при чужденците от някои пазари, уточни още тя.

Министърът заяви също, че сега се завърши специфична подстратегия за културно-историческия туризъм в границите на Националната тактика за стабилно развиване на туризма до 2030 година, която бе обновена преди две години. Тази подстратегия е с проект за деяние и финансиране към него и до края на годината ще бъде приключена, а сега тече публично разискване.

Ангелкова осведоми, че на срещите в петък с контролните органи за обобщаване на сезона по Черноморието са установени все по-малко престъпления в бранша, само че има какво още да се желае. По-високи са упованията на потребителите за качеството на олинклузива. Затова стартираме по искане на сектора разговор и диспути дали да има регулация за олинклузива и каква да бъде тя, ще проведем кръгли маси по тематиката, анонсира министър Ангелкова.

Тя се спря и на казуса с фрагментите, който за туризма е по-сериозен. Успяхме да компенсираме дефицита им с наемане на сезонни служащи от трети страни отвън Европейски Съюз, основно от Украйна и Молдова. За миналия сезон те са над 10 700, само че това е краткотрайна мярка. Успоредно работим с МОН и МТСП и Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма в посока дуално обучение, подготовка и преквалификация. Миналата година подписахме съглашение за туризма с МТСП и Германо-българския център за подготовка и преквалификация и по него все още са подготвени над 450 работещи или безработни. В центъра се работи по две стратегии – националната за обучение и претовареност и по финансирането на квалификацията и преквалификацията от самия шеф. Само със взаимни старания можем да реализираме дълготраен триумф в тази посока, заключи министърът на туризма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР