Културата на миенето в хода на историята претърпява истинска революционна

...
Културата на миенето в хода на историята претърпява истинска революционна
Коментари Харесай

Колко често да се миете

Културата на миенето в хода на историята претърпява същинска революционна смяна. Днес ни учат да се мием постоянно, само че дали е толкоз потребно?

Как хората почнали да се мият.

Не е известно в кой миг на античните хора им пристигнала брилянтна концепция – да се потопят във водата, с цел да отстранен миризмата, която привличала хищници. Първото доказателство за процедури в баня, археолози разкрили в разкопките на цивилизациите през третото хилядолетие прочие Хр.

Египтяните обичали да се мият. А античните гърци измислили думата „ хигиена “. Развитието на гръцката цивилизация идва с откриването на водопровода и публичните бани и по тази причина локалните поданици постоянно били с чисти тела и чисти облекла. За да се измият, гърците употребявали зехтин и специфични стъргалки. Водните процедури се смятат за естествени, в случай че се вършат два пъти в деня.

Ваните в Древна Гърция били, както горещи, по този начин и студени. Считало се, че къпането в студена вода има позитивен резултат върху здравето, а горещата баня е по-подходяща за дамите. По-късно обаче, всичко се смесило и жителите, без значение от пола, почнали да се мият, както им пристигна мислено.

Истинският подем на хигиената се случило в Римската империя. Римските бани – големи публични бани – били издигнати за измиване на всеки гражданин на страната. Най-големите терми заемали голяма повърхност – повече от 100 хиляди квадратни метра и можели да поберат до 2300 души (Термите на Антониан).

Римските бани станали същински културни центрове. Освен да се измият в тях, хората отивали там да практикуват спорт, да похапнат или просто да прекарат прелестно времето. Цената за влизане в баните била налична за всеки, тъй че вътре можело да се види, че голият паралия по нищо не се отличава от голия дрипльо.

Епохата на водните процедури приключила с разврат и проваляне на нравите. Римските бани се трансформирали в обществени домове, където се случвали всеобщи оргии. Днес по руините на тези именити уреди се разхождат туристи.

Как хората стопираха да се къпят

Християнството донесло в Европа една доста истинска концепция за хигиената и връзката с водата. Средновековна Европа, в несъгласие с възгледите на актуалните режисьори и актьори, била запълнена с нечистотии и миришела непоносимо. Оттук нататък се появили епидемии, които европейците считали за наказване за греховете – в това число за прекомерно честото миене.

Дори благородниците съвсем не се миели: да вземем за пример, кралицата на Испания, Изабела Кастилска, съгласно известна легенда, ползвла баня единствено два пъти в живота си – при раждането и преди сватбата. Светиите въобще не се миели – с цел да не измият личната си святост. Много европейци починали от въшки и язви, а жилищата им, съгласно свидетелските показания на съвременниците, миришели непоносимо.

Култът към мръсното тяло на континента траял до XIX век. Известните дворци и крепости на френските крале нямали бани, тоалетни и вместо да се мият, придворните интензивно употребявали парфюми и одеколони. Около Версай било нечисто с човешки екскременти, същото се случвало по стълбите и балконите на дворците.

В Русия всичко било противоположното: съветските хора постоянно са обичали банята и не пропущали опцията да я посетят. Контактите с европейците в тези дни провокират доста диалози сред хората, че гостите в чужбина вонят от една миля, макар че са облечени съгласно най-новата мода.

В наше време учените несъмнено поучават да се мием. Но без прекомерно доста старание. Ето защо става дума. Обикновено, човешката кожа е покрита с естествена бактериална мембрана. Бактериите извършват доста функционалности – от подпомагане при термичната регулация на организма до битка с болестотворни микроорганизми.

При прекомерно постоянно миене, защитният бактериален пласт няма време да се възвърне и в следствие водните процедури могат да доведат до парадоксални последствия – сухота, пилинг на кожата и даже дерматологични болести. По същите аргументи кожните лекари не предлагат потреблението на антибактериални средства в естествена среда.

Правилното и постоянно къпане оказва помощ за отваряне на порите и пречистване на тялото, подтиква „ дишането “ на кожата и отстранява всичко ненужно – мръсотията и потта. Експертите поучават да се мием най-вече два пъти дневно и един път – без да се употребяват хигиенични средства.

Чисти и мръсни върхове

Официалните върхове, свързани с персоналната хигиена, към момента не са регистрирани, тъй че ще споменем достиженията, записани от публицистите.

Най-мръсният човек на Земята е иранецът Аму Хаджи, който не се е благ към 60 години. Той е надълбоко уверен, че водата способства за развиването на заболявания – и апропо потвърждава своята доктрина със личния си образец. Хаджи към този момент е на 80 години. Дните си той прекарва в тютюнопушене, покрай руините, където се крие през нощта.

Най-чистият човек на Земята е малайзийката Джула Абдула. Своята купа тя дължи на неприятно психическо заболяване – обсесивно-компулсивно разстройство, получено в лабораторията, където е работела с ХИВ. Четиридесетгодишна жена измива ръцете си 300 пъти дневно, а косата – 25 пъти. Тя се лекува интензивно от лекарите и даже твърди, че към този момент се е излекувала.

Най-чистото място в човешкото тяло е зад ушите. Странно е, че там живеят минимум бактерии – единствено 15, спрямо 44 типа по ръцете.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР