Авокадо, чиа семена, киноа, кейл – светът е полудял по

...
Авокадо, чиа семена, киноа, кейл – светът е полудял по
Коментари Харесай

Десет храни с магически сили

Авокадо, чиа семена, киноа, кейл – светът е полудял по екзотичните хранителни артикули с чудотворни свойства, наричани още „ суперхрани “. Ето кои са десетте най-популярни измежду тях:

Акай бери

Палмата Акай пораства в Южна Америка. Твърди се, че плодът ѝ, наподобяващ на боровинки, подкрепя метаболизма, т.е. води до намаляване. Освен това съдържа доста антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай бери усъвършенства също по този начин енергийния баланс и издръжливостта на организма.

Авокадо

Авокадото е един от най-богатите на мазнини плодове в света, които обаче не ни карат да пълнеем. То съдържа ненаситени мастни киселини, които понижават равнището на холестерола в организма и усъвършенстват сърдечно-съдовата активност. Зеленият плод с формата на круша съдържа и доста витамини, потребни за кожата, косата, имунната и нервната системи.

Чиа семена

Казват, че тези дребни семенца, богати на протеини и на мастни киселини Омега-3 и Омега-6, имат чудотворна мощ. Още маите и ацтеките са ценили свойствата им и са ги употребявали и като лекарство. В интерес на истината чиа семената нямат съвсем никакъв усет.

Годжи бери

Годжи бери е считан за един от най-полезните плодове на света. Той укрепва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, подарява сила, забавя стареенето. Този плод е доста потребен и за очите и кожата.

Кейл

Този суперпродукт се промъква в менюто на от ден на ден хора. В Съединени американски щати зелето кейл от дълго време е шлагер: предлага се като смути, салата и в какви ли не други вариации. Кейлът е същинска витаминозна бомба: 100 грама от него са задоволителни за покриване на дневните ни потребности от витамин C. Освен това зелето кейл е богато на витамин А и съдържа минерални субстанции като желязо и калций.

Боровинки

Тъмносиният плод е извънредно богат на витамини и стопира възпалителните процеси. Още античните гърци и римляните са употребявали боровинките като лек при чревни болести. За разлика от южноамериканските акай бери, боровинките са нискокалорийни и небогати на мазнини, само че също по този начин съхраняват нашата жизнеспособност и младост.

Джинджифил

При стомашно-чревни болести джинджифилът е незаместим асистент – той усъвършенства оросяването с кръв на червата, стопира възпалителните процеси и подкрепя възобновяване на чревната лигавица. Джинджифилът разкрива лечебните си свойства най-добре изсушен. В прясно положение е пикантен на усет, само че пък ускорява съпротивителните сили на организма.

Куркума

Индийската фалшификация куркума е позната на хората от хилядолетия. Тя е една от съставките на кърито. Подобното на джинджифил растение е считано за свещено. Куркумата усъвършенства процеса на храносмилане, понижава равнището на холестерола и работи като антиоксидант.

Бадеми

Който желае да направи нещо за здравето си, би трябвало да изяжда по няколко бадема дневно. Освен че притъпяват глада, бадемите оказват помощ доста на сърдечната активност и понижават риска от диабет и Алцхаймер. Бадемите съдържат от „ положителните “ мазнини – като тези в авокадото.

Киноа

Малките зрънца са наричани с доста имена: „ зърното на инките “, „ ечемикът на Андите “, „ перуански ориз “. Смятани са за едни от най-хубавите източници на растителни белтъчини. Те съдържат всичките девет най-важни за индивида аминокиселини, имат антиоксидантно деяние и са извънредно богати на минерали.

източник: www.dw.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР