Отдавна съществува златно правило: не смесвайте работата и удоволствието. В

...
Отдавна съществува златно правило: не смесвайте работата и удоволствието. В
Коментари Харесай

Психолози обясняват, защо не бива да смесвате работата и личния живот

Отдавна съществува златно предписание: не смесвайте работата и удоволствието. В противоположен случай, швейцарските учени са открили, че това ще има гибелен резултат върху човешкото здраве. Проучването посочило, че тези, при които няма ясно разделяне сред работата и свободното време, страдат повече от прочувствено и физическо безсилие. Хората, които работят у дома, са по-малко склонни към други действия, които могат да им оказват помощ да се провиснал и да си починат след една делова задача. И това в дълготраен проект води до стрес и безпокойствие, което визира разнообразни аспекти на живота им.

В актуалните условия на труд, съвсем всеки чака чиновниците да реагират мълниеносно на имейли, свързани с работата, даже отвън работно време (или да си вземат преносим компютър по време на отпуска). Изследователите предизвестяват: това може да повреди физическото и психическото здраве.

Психолози от университета в Цюрих интервюирали към две хиляди души, междинната възраст на които била 42 години. Всички те били представители на разнообразни специалности. Седем души от 10 са женени, а половината от тях са работили 40 часа (или даже повече) седмично.

По време на проучването се сложил въпросът, какъв брой добре могат да разграничат работата и свободното си време. Например, какъв брой постоянно работят вкъщи или работят в почивните дни, както и какъв брой постоянно мислят за работа по време на почивката си.

Участниците били помолени да посочат, дали почиват след работа (и по-конкретно – поддържат връзка ли с някого, вземат участие ли в спортни или други развлечения). Освен това, създателите на проучването се интересували, какъв брой старателно доброволците се опитвали да подсигуряват, че работата им не пречи на персоналния им живот.

С цел измерването на здравето на индивида, учените разглеждали чувството за умствено и физическо безсилие, както и чувството за равновесие сред работата и другата част от живота.

Психологът Ариана Уейфър споделя: „ Служителите, които съчетават работата и персоналния живот, оповестяват, че са изчерпани, тъй като нямат задоволително време да си възвърнат силата “.

Липсата на „ възстановителни ограничения “ (с други думи развлечения и отдих) изяснява за какво хората, които не разграничават работата от останалата част от живота, са по-малко сполучливи.

Резултатите от проучването демонстрират, че забележителен брой служащи подценяват факторите на живота си, които ги вършат устойчиви на проблеми, свързани с психологичното здраве. Така че, всеки шести човек изпитва проблеми с психологичното здраве в продължение на една седмица. Според психолозите, натискът върху чиновниците в актуалния свят е може би най-голямото и най-неотложно предизвикателство за психологичното здраве на популацията.

Кумулативният резултат от увеличението на работното време има значимо въздействие върху метода на живот на голям брой хора, което съгласно откривателите може да навреди на тяхното богатство.

Експертите считат, че хората би трябвало ясно да очертаят линията сред професионалния и персоналния живот. Някои даже имат вяра, че фирмите би трябвало да следват политики, които оказват помощ на чиновниците да разделят по-добре другите аспекти на живота си.

„ Политиките на организациите могат да бъдат приспособени по подобен метод, че да оказват помощ на чиновниците да ръководят работното си и извънработно време, тъй че да не се  утежнява тяхното богатство. Тъй като неприятното здраве върви ръка за ръка с понижената продуктивност и пониженото творчество „, прибавя Уейфер.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР