Кулантро, или още известно като Чадон Бени в англоговорящите Кариби,

...
Кулантро, или още известно като Чадон Бени в англоговорящите Кариби,
Коментари Харесай

Чадон Бени или Кулантро - какво е това?

Кулантро, или още известно като Чадон Бени в англоговорящите Кариби, е билка, която придава доста забавен мирис на ястията. Използва се необятно в кухнята на Тринидад и Тобаго - в действителност, това е една от основните билки в готвенето в тази двойна островна република.

Понякога се употребява в азиатското суши. Произхожда от Мексико, Южна и Централна Америка, само че също по този начин се отглежда и в Хавай, Камбоджа, Виетнам и Мексико. Расте целогодишно в региони, където климатът е парещ и мокър.

Кулантро или кориандър имат сходен мирис, само че едното не е синоним на другото. Те са в действителност далечни братовчеди, само че Кулантро е доста по-интензивен и мощен /около 8 до 10 пъти по-силен/ в аромата си. Затова и би трябвало да се употребява рационално и деликатно.

Растението има дълги и назъбени листа и цъфти в наследник цвят. Веднъж цъфнало, стартира да губи от усета си. Чадон Бени може да бъде трансфорат в паста дружно със сезонни зеленолистни. Счита се за наложителна фалшификация при печене на акула.

Често се прибавя към фасул и оризови предписания. Когато е прясно нарязан, може да овкуси месо, морски блага, зеленчуци и даже плодове.

Приготвен на чай, Кулантро сполучливо успокоява признаците на простуда и грип и макар силата си облекчава смутения корем. Когато се готви, с него е добре да се прибавя първоначално, тъй че да има опция усетът му да се отключи допустимо най-пълноценно.

Кулантро е доста известна билка в карибската кухня. Там е част от известния зеленчуков микс, наименуван Софрито.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР