Кукери прогониха злите сили в Община Приморско с традиционен ритуален

...
Кукери прогониха злите сили в Община Приморско с традиционен ритуален
Коментари Харесай

Кукери прогониха злите сили във Веселие и Ново Паничарево

Кукери прогониха злите сили в Община Приморско с обичаен обреден танц. В събота кукерска група обхождаше домовете в приморско село Веселие, а на Сирни заговезни маскирани страшилища извършиха ритуала за прогонване на злото, лошотията и заболяванията по хора и животни в Нова Паничарево.

Местните поданици и тази година съблюдаваха традицията и преоблечени с атрактивни костюми от животинска кожа, маски на лицата и огромни звънци на кръста извършиха кукерския обред. Още от ранни зори кукерите се събираха в група и съпроводени от барабан и гайда изпълняваха танц, с който оповестяваха идната атракция. Едни от първите къщи, които кукерите навестиха, бяха на кметовете на обитаемоте места: на Стойчо Карабинов във Веселие и на Яна Жекова в Ново Паничарево. След това страшилищата влизаха във всеки дом, с цел да гонят злите сили. Не липсваха и шеговити закачки от персонажи, преоблечени като " лекар ", " поп ", " служител на реда ", " младоженка ", " жених ", " горска стража " и други, а признателните стопани ги даряваха с почерпка.

Кулминацията на празника бе в края на деня, когато кукерите се събраха на площада на всяко обитаемо място и извършиха ритуалите оране, сеене и жънене за здраве и благодат през цялата година. И в двете обитаеми места беше определен и новият " Цар на кукерите ".

Кукеровден ще бъде означих и в Китен и Ясна поляна. Ритуалът ще бъде пресъздаден на 24.02 /събота/.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР