Кубинският президент Мигел Диас-Канел изрази убеждението си, че икономическата коалиция

...
Кубинският президент Мигел Диас-Канел изрази убеждението си, че икономическата коалиция
Коментари Харесай

БРИКС: Заплаха за хегемонията на САЩ, МВФ и Световната банка

Кубинският президент Мигел Диас-Канел изрази убеждението си, че икономическата коалиция БРИКС може да наруши сегашния международен ред, в който значително преобладават Съединените щати.

Според Диас-Канел БРИКС предлага различен път за страните, които са подложени на напън да се подчинят на хегемонистичната политика на Съединените щати.

В изявление за RT Диас-Канел акцентира привлекателността на БРИКС за страните, които търсят икономическа интеграция, изключително за разрастващите се стопански системи и по-бедните страни, постоянно наричани “ ” или Глобалния юг.

Той изясни, че БРИКС се афишира за многополюсни връзки и се опълчва на идеологията на Студената война, като се застъпва за по-справедлив интернационален стопански международен ред, учреден на равенството.

Диас-Канел акцентира, че е значимо страните да бъдат третирани като същински сътрудници в икономическите и комерсиалните връзки, защото тези връзки способстват за мира и интернационалната сигурност.

Диас-Канел разкри също, че членовете на БРИКС обмислят да понижат зависимостта си от щатския $ в интернационалната търговия. Това отдалечаване от $ се преглежда като мярка за попречване на евентуални наказания, които Съединени американски щати и техните съдружници постановат.

Диас-Канел акцентира, че процесът на дедоларизация може да проправи пътя за по-всеобхватни и взаимноизгодни връзки сред група страни, като улесни интеграцията на техните стопански системи.

Освен това Диас-Канел изрази убеждението си, че опциите, предоставени от БРИКС, биха могли в последна сметка да доведат до нов международен ред, който не се управлява от Съединени американски щати, Международния валутен фонд (МВФ) или Световната банка.

Той изясни, че възприемането на метода на БРИКС би могло последователно да насърчи един по-справедлив, по-сплотен, приобщаващ и либерален интернационален стопански ред.

В умозаключение Диас-Канел съобщи, че подобен ред ще докара до мир, засилена сигурност и по-големи благоприятни условия в разнообразни области, като на процедура ще постави завършек на хегемонията на Съединени американски щати, МВФ и Световната банка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР