Кубик дърва в Румъния ще струва 158 леваРумънското правителство одобри

...
Кубик дърва в Румъния ще струва 158 леваРумънското правителство одобри
Коментари Харесай

В Румъния поставиха таван на цената на дървата за огрев

Кубик дърва в Румъния ще коства 158 лв.

Румънското държавно управление утвърди през днешния ден слагане на таван на цената на дървата за огрев на 400 леи (158 лева) за кубически метър, заяви министърът на околната среда Танжош Барна, представен от Аджерпрес, съобщи.

" След диалозите в обединението и решението за ограничение на цената, през днешния ден одобрихме тази изключителна разпоредба, с която цената на дървата за огрев, дървесния чипс, стърготини и други типове дървесина се дефинира на 400 леи на кубически метър с Данък добавена стойност, надлежно за дървесните брикети се дефинира оптималната цена от 1500 леи за звук с Данък добавена стойност, а на пелетите най-много 2000 леи за звук с включен Данък добавена стойност ", съобщи министърът.

Той съобщи, че тази мярка е в поддръжка на жителите, които са наранени от нарастването на цените в народен проект, породено от обстановката на интернационалния пазар и войната в Украйна.

" Подобни нараствания се следят на всички европейски пазари, ние също сме отрицателно наранени от войната, тъй като имахме големи количества дървесина, внасяни от Украйна, и тази неустановеност се отрази даже на националния пазар, а подобен метод е нужен, с цел да се поддържат жителите, които употребяват дървесина като запас за семействата през зимния сезон ", сподели министърът.

Според него таванът важи за крайната потребителска цена и се отнася за всички търговци, всички стопански сътрудници, всички физически лица, които продават дърва за огрев.

" Това е крайната цена, тя се отнася за всички, които продават дърва за огрев. В момента няма предложение за отплата, а единствено за горна граница на цените ", акцентира Танжош Барна. Министърът добави, че наредбите на наредбата ще влязат в действие 10 дни след публикуването им в Държавен вестник.

Предвидени са наказания за икономическите оператори, които не съблюдават закона и продават дърва за огрев на по-висока цена, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР