КТ “Подкрепа“ ще проведе утре национален протест митинг-шествие под наслов

...
КТ “Подкрепа“ ще проведе утре национален протест митинг-шествие под наслов
Коментари Харесай

Ще се разпадне ли Тристранният съвет заради болничните?

КТ “Подкрепа “ ще организира на следващия ден народен митинг митинг-шествие под наслов „ Болните служащи не са престъпници”. Това е реакция на тематиката за неизплащането на първия ден от болничните. Синдикатът предлага също работодателите да поемат изплащането на първите пет дни от болничните.

Вчера работодателите споделиха, че ще прекратят присъединяване си в Националния съвет за тристранно съдействие до намиране на нова концепция.

“Тристранният съвет може да се разпадне краткотрайно, както, в случай че се върнем най-малко 10 години обратно, се е случвало неведнъж. Първо, бизнесът е бил ядосан по някакъв мотив, по-късно синдикатите са били ядосани, за това, че има желание за орязване на придобивки и права на служащите. Ще напомня, че синдикатите бяха подготвени да изоставен "тристранката ", поради промени в Кодекса на труда като това служащ да се уволнява по имейл, компании да могат да си разменят служащи, да отпаднат шестте заплати при пенсиониране... “. Това разяснява по БНР репортерът Цветелина Стоянова, която следи работата на съвета.

Тя напомни още, че синдикатите на два пъти са заплашвали да изоставен Тристранния съвет краткотрайно, когато по времето на Симеон Дянков в първия мандат на Борисов, внезапно трябваше да се вдигне възрастта на пенсиониране с една година. „ Преди това пък работодателите неведнъж са напускали работата на Тристранния съвет “, добави репортерката.

“Тристранката е съвещателен орган. В закона има наредба, която споделя, че законодателни начинания и промени в закона или закони, които се отнасят до виталното ниво, наложително би трябвало да бъдат съветвани и овакантяване на една от страните значи, че тристранен разговор към този момент няма, а страните остават две “, уточни още Стоянова. Според нея практиката демонстрира, че за излизане от рецесия постоянно са били образувани работни групи.

По думите й много постоянно законодателство, което е трябвало да влезе в действие, е било оттегляно под натиска или на синдикатите, или на работодателите до реализиране на консенсусно решение. „ Болничните в този момент са задоволително съображение както за едната страна, която не желае да заплаща, по този начин и за другата, която пък не желае да бъдат орязвани права на служащите. Тук към този момент е ролята на страната, която би трябвало да откри метод да се споразумее и с двете страни. Знаем, че се изчаква връщането на премиера Бойко Борисов от Съединени американски щати. Има анонс, че той ще се срещне дали дружно, дали по настрана и с управленията на синдикатите, и с управленията на бизнесорганизациите”, уточни Цветелина Стоянова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР