Крупната американска банка Citigroup прогнозира вероятност от почти 50% за

...
Крупната американска банка Citigroup прогнозира вероятност от почти 50% за
Коментари Харесай

Citigroup прогнозира 50% вероятност за световна рецесия

Крупната американска банка Citigroup предвижда възможност от съвсем 50% за международна икономическа криза. Напоследък огромните централни банки бързат да покачат лихвените проценти, с цел да лимитират мощно растящата инфлация, която частично е подхранена от отрицателното влияние на войната в Украйна и от коронавирусната пандемия, заяви Ройтерс.

Да настъпи рецесията има " все по-осезаем риск " за международната стопанска система, пишат анализаторите на Citigroup, до момента в който правят оценка евентуалната траектория за световен напредък през идващите 18 месеца.

" Историческият опит демонстрира, че намаляването на инфлацията (дефлацията) постоянно е съпроводено от забележителна цена за икономическия напредък и виждаме, че вероятността от криза в свет в този момент се доближава до 50% ", съгласно анализаторите на огромната американска банка.

В разбора се показва, че до момента в който рисковете от криза са по-високи, и трите сюжета - за така наречен " меко приземяване " на стопанската система, за по-висока инфлация и за световна криза - все още са правдоподобни и би трябвало да не престават да се наблюдават. А на този стадий базовият сюжет е като че ли по-близо до така наречен " меко кацане " (по-плавно закъснение на икономическия растеж).

Междувременно английската банка Barclays предвижда, че растежът на развитите стопански системи може да се забави до 1% през 2023 година и че еврозоната може да влезе в криза от четвъртото тримесечие на актуалната фискална година.

Barclays чака икономическият напредък на Съединени американски щати да се забави до 1,1% през 2023 година, което би представлявало внезапно понижаване на темпа от 5,7% през 2021 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР