Крокетите са истинска находка за заети и икономични домакини, които

...
Крокетите са истинска находка за заети и икономични домакини, които
Коментари Харесай

Тайната на вкусните картофени крокети

Крокетите са същинска находка за заети и икономични домакини, които желаят да се похвалят пред фамилията си с вкусна храна, само че не могат да отделят доста време в кухнята.

За първи път крокетите са приготвени в Франция и наподобяват на котлети под формата на цилиндър или топче с размер на орех. Те могат да се ядат както топли, по този начин и студени, можете да взимате от тях на работа, на пикник и ли пък сервирайте на трапезата при неочаквани посетители.

Когато готвите това ядене, експериментирайте с разнообразни артикули, защото те могат да бъдат приготвени от всичко, което е в хладилника. Това ядене е доста просто, комфортно и практично.

Крокетите се подготвят от свинско, говеждо, пуешко, риба, рак, мерлуза, извара, сирене, кашкавал даже и фиде. Особено вкусни са с пилешко месо, картофи, моркови, гъби, булгур и всевъзможни зеленчуци.

Те се подготвят както с един, по този начин и с няколко продукта – да вземем за пример в крокети с кайма можете да добавите картофи, а в крокети от зеле - ориз или грис. Много вкусни комбинации са месо със зърнени храни, риба и картофи, яйца със зеленчуци, моркови със стафиди.

От квалифицираната примес се вършат цилиндрични пръчки или топчета, след това се панират, пържат се в щедро и нагрято олио или се пекат на фурна до златисто.

Крокетите се сервират като предястие, гарнитура или в ядене, съпроводено с гъсти сосове. Те могат да бъдат и десерт, в случай че са приготвени от подсладени ориз, извара, сладко тесто, плодове и ядки.

Ето и по какъв начин се подготвят най-вкусните и обикновени картофени крокети.

Необходими артикули:

картофи – 1 кг

магданоз – 4 стръка

копър – 3 стръка

яйца – 3 бр.

масло – 30 гр

сирене – 150 г

черен пипер – на вкус

брашно и галета за овалване

олио за пържене

1. Картофите се варят в подсолена вода, постоянно обелени, до готовност;

2. Прецеждат се и се пасират с ръчен пасатор на пюре, като се прибавя и дребна бучка масло и нарязаните на ситно магданоз, разбърква се добре;

3. Към сместа се прибавят 2 разрушени с вилица жълтъка, черен пипер и сол на усет, разбърква се до еднородна гладка и гъста смес;

4. Сиренето се режи на кубчета или правоъгълни линии, това зависи от формата на крокетите /кръгли или цилиндрични/;

5. От сместа се оформят дребни топчета, които си притискат на питка и си слага кубчето сирене. Отново се оформя на топче, то би трябвало да бъде плътно и без въздух в него;

6. Разбиват се останалите белтъци и цялото яйце с вилица доста добре. Първо се овалват в брашното, след това в разрушените яйца и най-после в галетата;

7. Силно се нагрява олио - толкоз, че те да плуват в него (да не опират дъното на съда);

8. Пускат се завършените крокети и се пържат до златисто кафява коричка;

9. Готовите крокети се слагат върху кухненска хартия, с цел да се всмуква непотребната лой.

Ако желаете да получите красиви топки, използвайте лъжица за сладолед, а за цилиндрични крокети използвайте чиста спринцовка. Така, ще постигнете идеалната форма на крокетите, чиято повърхнина по време на пържене няма да се напука. Сервират се с авансово подготвен сос от кисело мляко, майонеза или просто по този начин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР