Кризата, предизвикана от коронавируса, увеличава допълнително риска от полагане на

...
Кризата, предизвикана от коронавируса, увеличава допълнително риска от полагане на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Не се хващайте на работа без договор

Кризата, провокирана от ковид, усилва в допълнение риска от полагане на недеклариран труд. За това предизвести Главната ревизия по труда (ГИТ).

Вече тече набирането на личен състав за летните курорти. ГИТ напомня, че по принцип в сезонните обекти делът на хората, които се трудят без контракт, е висок, а в тези случаи правата  на служащия не са предпазени.

В последните години все повече  работници и служители подават сигнали за неизплатени трудови хонорари , които са контрактувани устно с работодателя. В тези случаи Инспекцията по труда няма пълномощия да задължи работодателя да ги изплати.

Често оплаквания за работа без трудов контракт се подават от хора, които вече са напуснали компанията. Това също връзва ръцете на инспекторите - в случай че подателят на сигнала не бъде заварен на работното си място, контролните органи на ГИТ не могат да се възползват от пълномощието си да афишират битие на трудово правно отношение.
 

В тази връзка ГИТ напомня някои основни правила: 
 

Още преди да заемат работните си места,  наетите би трябвало да изискат от работодателя някои съществени документи.  Те наложително би трябвало да получат образец от подписан трудов контракт, подписан и от двете страни, и копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите.

Работодателят няма право да позволява до работните места служащи и чиновници, с които не е сключил и не е записал в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт.  Липсата на регистрация дава опция на работодателя да не внася дължимите налози и осигурителни вноски върху възнагражденията , от което работещите губят осигурителни права. С публикуван от Национална агенция за приходите личен идентификационен код всеки може да ревизира дали трудовият му контракт е регистриран.
 

Работодателят може да подписа контракт с уговорка за период на изпитване.  В рамките на пробния период той може да приключи трудовия контракт когато и да е без предупреждение и без да дължи компенсации, с изключение на за необработен отпуск. 

Според Кодекса на труда изпитателният  срок може да бъде до 6 месеца.  Ако категорично не е уговорено друго, от него могат да се възползват и двете страни. Ако обаче срокът на изпитване е уречен в интерес на едната страна, другата дължи  предупреждение при овакантяване.  Ако не е уговорено друго, за непрекъснат трудов контракт срокът на предизвестието е един месец, а за срочен контракт – 3 месеца, само че не повече от приключването на периода му.
 

Специфичен миг при сезонната претовареност е оформянето на трудовата брошура.  Този документ с е съхранява от служащия или служителя . При започване на работа трудовата брошура би трябвало да бъде предоставена в тридневен период във фирмата. След като впише нужните данни, работодателят би трябвало да върне книжката на служащия.

 

ВНИМАНИЕ!

Инспекцията обръща внимание на  работодателите, че рискуват да изгубят право на държавна поддръжка - заеми, грантове, отсрочвания, в случай че не  спазват на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство и взимат наемат личен състав " на черно ".

 

ИЗНЕНАДА

За последната седмица над 8 хиляди безработни са постъпили на работа.  Това е връх от началото на корона рецесията, разяснява икономистът Георги Ангелов. В същото време само 7.2 хиляди души са изгубили работата си. Това значи, че за първи път от началото на рецесията има чисто понижение на безработицат, показва Ангелов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР