Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен

...
Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен
Коментари Харесай

Кризата в европейската енергетика застрашава бизнеса и потребителите

Кризата, която се оформи през последните седмици на европейския енергиен пазар, не е включена категорично в дневния ред на неофициалното съвещание на министрите на енергетика на Европейски Съюз тази седмица. Въпреки това необятно се чака те да обсъдят ограниченията на страните членки против повишаването на природния газ и електричеството на фона на опасенията, че наклонността може да заплаши възобновяване на стопанските системи след коронакризата и да подкопае проектите на Брюксел за по-амбициозни " зелени промени ".

Цените на газа на едро на европейския пазар през последните седмици нарастват стремително и към този момент приближават немислимата донеотдавна граница от 1000 $ за 1000 кубични метра. Само за предходната седмица повишаването е близо 30%, a от януари - над 250%.

Освен за отопление и готвене, за Европа природният газ е и значим източник на електрическа енергия. Възприеман като по-чиста опция на въглищата, той е предпочитният " временен " енергоносител по пътя към " зелената енергетика ". Ценовият скок носи заплаха както от внезапно увеличение на разноските на промишлените консуматори (и надлежно на създаваните от тях стоки), по този начин и за сметките на битовите клиенти, а и от още по-голямо ускорение на инфлацията и дефицит на топлинна и електрическа енергия, в миг когато зимата наближава.

Референтни цени


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР