Криза за медици, особено за медицински сестри, застаряващ персонал, лавинообразно

...
Криза за медици, особено за медицински сестри, застаряващ персонал, лавинообразно
Коментари Харесай

Криза за медици в горнооряховската болница "Св. Иван Рилски"

Криза за медици, изключително за медицински сестри, застаряващ личен състав, лавинообразно нарастване на тежките случаи с коронавирусна зараза и растяща смъртност – такава е моментната фотография на клиничното положение, в което втората по величина общинска болница в страната – " Св. Иван Рилски " в Горна Оряховица, посрещна патронния си празник и Деня на българския доктор. 

В петте Covid отделения на горнооряховската болница на лекуване са близо 70 пациенти, като 9 са на интензивно лекуване, свободните кревати привършват, уточни болничният шеф доктор Иван Иванов: 

„ Ситуацията е доста сериозна като заболеваемост и като тежест на протичането. Смъртността несъмнено в този момент е по-висока, приказвам за болничната смъртност, при тази вълна, в сравнение с при която и да е било предходна вълна. За това сигурно повода не е в нас, защото ние не сме трансформирали нашето лекуване, нито сме занемарили нещо, в противен случай – в този момент разполагаме с повече благоприятни условия и като кислородолечение, и като медикаментозно лекуване. По отношение на личния състав е една концепция по-добре ситуацията, защото по-малко хора от личния състав боледуват “. 

За желанието на страната за въвеждане на зеления документ в разнообразни публични сфери, в това число и в лечебните заведения като належащо изискване за практикуване на лекарската специалност, шефът на втората по величина общинска болница в страната съобщи: 

„ Лекарите не са изключение от обществото, тъй че аз съм за зелените документи, които би трябвало да се вкарат на всички места.Това е може би все още единственият действителен метод да се стимулират хората да се имунизират.Съществува риск да изпаднем в рецесия за личен състав. Никой не е споделил по кое време би трябвало да е точният миг да се вкара, може би би трябвало да отмине вълната, може би би трябвало да се изчака по-подходящ миг, само че това е работещ вид, който важи и за медицинския личен състав и би трябвало да се вкара, с цел да бъдат всички стимулирани “. 

 Болницата в Горна Оряховица

В изискванията на растяща заболеваемост и с фрапантно увеличаващи се цени на природния газ и на електрическата енергия за бизнеса, сметките на общинската болница в Горна Оряховица излизат мъчно, разяснява доктор Иван Иванов: 

„ Клиничната пътека е с цена 1400 лв., само че има пациенти, цената на чието лекуване надвишава 7-8000 лв. в нашата болница, има и такива, чиято стойност е по-малка. Трудно ми е да кажа дали трупаме загуби, само че, в случай че сигурно продължи по този начин при тези галопиращи цени на енергоносителите, ще стартираме да трупаме загуби, в случай че не се поправя нещо в цените. Категорично не поддържам концепцията неосигурените Covid болни да заплащат за лекуването си. Аз съм срещу. Ние ги разделяме на обезпечени и неосигурени, което е вярно, той като в последна сметка имаме една Здравноосигурителна каса и не е редно обезпечените да заплащат за лекуването на неосигурените. Но за неимунизираните това не би трябвало да важи “. 

Професионалният си празник горнооряховските медици посрещнаха с изпълнени поправки за 700 000 лв. на покрива и на детското поделение. Подготвя се план с общината за ремонт на интензивното и инфекциозното отделения. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР