Критики относно медийната свобода в България и тормозът над медиите,

...
Критики относно медийната свобода в България и тормозът над медиите,
Коментари Харесай

Репортери без граници искат гаранции от Борисов за повече медийна свобода

Критики по отношение на медийната независимост в България и тормозът над медиите, написан даже в закон, бяха измежду главните тематики на диалога сред генералния шеф на организацията " Репортери без граници " Кристоф Делоар и премиера Бойко Борисов. В срещата взе участие и ръководителят на отдел " Европейски съюз и Балкани " в организацията Полин-Адес Мевел.
Смятаме, че министър председателят би трябвало да играе основна роля за прекъсване на спада на свободата на словото в страната, за основаване на по-добра среда за работа на публицистите, сподели след срещата Делоар. Той изиска и основаването на пътна карта за възстановяване на медийната среда в България. Премиерът сподели, че е доста горделив от икономическия напредък, само че би трябвало да има и растеж на свободата на словото в страната, акцентира шефът на " Репортери без граници ". За тази цел би трябвало решителност, само че и структурни промени. Смятаме, че би трябвало да има пътна карта за възстановяване на обстановката и тази пътна карта би трябвало да бъде доста амбициозна, в случай че България в действителност желае да усъвършенства мястото си в класацията на свободата на словото, добави Делоар.
Тормозът над медиите в България, който се реализира посредством законови механизми, е една от главните аргументи за обстановката в страната, която е на 111-о място по независимост на медиите, е позицията на генералния шеф. Другите аргументи за влошената медийна среда съгласно " Репортери без граници " са неналичието на публицистична самостоятелност, неналичието на бистрота на собствеността на медиите, както и споровете на ползи.
Според Кристоф Делоар министър-председателят е заречен да съблюдава рекомендациите на " Репортери без граници " за възстановяване на медийната среда, измежду които са и законови промени.
На срещата е разискван и изборът на новия основен прокурор, който има изказвания по адрес на медии и публицисти, и това по думите на Делоар е " доста обезпокоително, що се отнася увеличаване на издевателството над медиите, осъществяван посредством законови механизми ".
На срещата с премиера са разисквани публицистичната самостоятелност на публичните медии в България, която би трябвало да се усъвършенства, както и случая с журналиста от БНР Силвия Великова, която бе свалена за малко от ефир, а съмненията са, че причина за това са рецензиите й към бъдещия основен прокурор Иван Гешев.
Борисов не даде изказване за медиите след срещата. От пресцентъра на Министерския съвет пусната къса информация, в която се споделя, че министър председателят е подчертал върху " значимата роля на медиите в актуалното общество като коректив на ръководството ".
Срещата сред премиера и " Репортери без граници " бе след тригодишни опити на организацията да се свърже с Борисов и месец откакто Кристоф Делоар се срещна с президента Румен Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР