Кристиян Бойков, станал известен като белия хакер, и шефовете му

...
Кристиян Бойков, станал известен като белия хакер, и шефовете му
Коментари Харесай

Хакерът Кристиян и шефовете му смятат да осъдят България в Страсбург

 Кристиян Бойков, станал прочут като " белия хакер ", и шефовете му Георги Янков и Иван Тодоров, които бяха упрекнати за кибертероризъм, считат да осъдят България в Страсбург. Това научи " България Днес " от близки на разследваните за мегатеча на персонални данни от Национална агенция за приходите. Адвокатите, които пазят разследваните от " ТАД Груп ", към момента не са почнали да работят по исковете до Европейския съд по правата на индивида и са се концентрирали върху мярката за неотклонение на втора инстанция на Иван Тодоров. Това ще стане след значително време, защото чакат наказателното дело да влезе в съда най-малко след година.

Искът в Страсбург ще бъде заведен против общественото разпространяване на доказателства от страна на прокуратурата. Също и против оповестени грешки, като да вземем за пример информацията, че Кристиян Бойков е пуснат против парична гаранция, до момента в който в действителност той е с мярка " подписка ".

За опцията за дело против България в Страсбург сигнализира и ръководителя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев. Той разяснява точно публикуваните от прокуратурата доказателства: " Подобно държание води до уронване на престижа на прокуратурата като институция ", съобщи съдията.

" Освен това са били публикувани персонални данни на прокурори и следователи дружно с тези материали, а сходно действие покрива състав в Наказателния кодекс ", означи Калпакчиев.

" Разпространяването на персонални данни не е почтена активност, по тази причина отбраната им неслучайно в Европейски Съюз е толкоз сериозна ", съобщи съдията, който означи, че с цел да бъдеш наказан за разпространяване на персонални данни, не е нужно да има и корист с тях.

" Това следствие по метода, по който се води, не основава усещане, че се цели откриване на истината, а се целят пропагандни и конюнктурни резултати ", разяснява още шефът на съдиите пред Би Ти Ви.

" Разследващите би трябвало да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се случило преди дни. Тези обвинени лица обикаляха студиата и обясняваха, че нямат нищо общо с тази офанзива против Национална агенция за приходите ", отбрани решението да се разгласяват доказателства, измежду които и персонални данни, шефът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов в предаването " Тази заран ".

" Това, което беше изнесено от прокуратурата, е плод на работата и неспането на чиновниците на ГДБОП, които са събирали тези доказателства. Нека да види обществеността какви са тези хора. Това, което беше изнесено, е единствено една дребна част ", сподели Спиридонов, съгласно който упрекнатите за хакерство са основали настроения против проверяващите и са желали да подведат публичното мнение.

" На компютъра на този юноша (Кристиян Бойков) открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от Национална агенция за приходите ", разкри Спиридонов, който счита, че има доказателства, че файлът с данните от Национална агенция за приходите е бил манипулиран на същия компютър.

Пред Нова телевизия Спиридонов разяснява, че още преди делото, може да се стигне до поврат и 20-годишният " бял хакер " може от обвинен да се трансформира в очевидец на обвиняването.

" Това е едно 20-годишно момче. Вероятно желае да бъде прочут, може би е бил измамен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в избран стадий от досъдебното произвеждане той може и да придобие друго качество. Например - на очевидец ", съобщи Спиридонов.

Той бе безапелационен, че съгласно службите има задоволително данни за това кой е гарант на закононарушението. " Дали това ще бъде потвърдено е различен въпрос. Но все още има задоволително данни за това от кое място идва въпросната поръчка ", разяснява още основният комисар. И загатна, че може да има още арести и обвинявания по аферата " Национална агенция за приходите ". Шефът на ГДБОП отхвърли да са работили с " ТАД Груп ", макар че от компанията настояват това и даже, че Кристиян е обучавал спецченгетата в новостите на киберсигурността.

Пред " България Днес " непосредствен на Кристиян обаче разяснява, че той и шефовете му са станали положителни другари за двете години, през които работят дружно, и надали младежът би свидетелствал против тях даже под напън.

Разпространените от прокуратурата данни бяха коментирани и от един от юристите на притежателя на " ТАД Груп " - Ина Лулчева.

" Безпрецедентно е писмото и информацията, която е изпратена до медиите, тъй като е посочено, че те се дават по отношение на митинга на Апелативната прокуратура във връзка мярката за неотклонение ", разяснява тя. Според нея прокуратурата е трябвало да показа доказателствата в съда, а това, че те са стигнали до медиите, значи, че прокуратурата желае да влияе, като основава отрицателно публично мнение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР